Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Je kind iets bijbrengen over racisme? 11x kinderboeken die je daarbij helpen

Je kind iets bijbrengen over racisme? 11x kinderboeken die je daarbij helpen

Je kind iets bijbrengen over racisme? 11x kinderboeken die je daarbij helpen

Als je een witte huid hebt, heb je heel veel privileges waar je je misschien niet eens bewust van bent. Precies om die reden is het belangrijk dat je je inleest en je inzet voor de bewustwording van je white privilege. Maar ook opvoeding speelt een belangrijke rol. Wil jij de kids meer bijbrengen over het onderwerp racisme, pak dan deze kinderboeken er eens bij. 

1. ‘Heb jij misschien Olifant gezien?’

Een jongetje speelt verstoppertje met een olifant. Het jongetje telt tot tien en de olifant gaat zich verstoppen – dat kan hij “HEEL ERG goed”, waarschuwt hij nog. En hij krijgt gelijk. Hoewel de lezer hem duidelijk kan zien zitten, staart het jongetje steeds weer verbaasd in het rond. Waar kan Olifant toch gebleven zijn? Zelfs zijn vader en moeder kijken er zo overheen! Of het jongetje het spelletje meespeelt of hij de olifant echt niet kan vinden, mag de lezer zelf bepalen. Schrijver David Barrow maakt het boek af met de familieportretten op de geestige schutbladen waarop te zien is dat het jongetje uit een multiraciale relatie komt, en dus een blanke oma en zwarte opa heeft.

Educulture.store, €14,95, vanaf ca. 0 jaar.

kinderboeken racisme

2. ‘Samen hier’

De boodschap van dit boek: “De wereld kan een verwarrende plek zijn. Maar eigenlijk is het ook heel simpel: je hoeft alleen maar aardig te zijn.” Dit boek kan een gids zijn bij de start van de reis van je kindje.

Bol.com, €14,99, vanaf ca. 0 jaar.

boek samen hier

3. ‘Billen Buikje Benen’

Dit boekje laat door middel van vrolijke rijmpjes zien wat de verschillen zijn tussen kindjes van allerlei nationaliteiten. Billen, buikjes, benen, naveltjes. Alles komt aan bod.

Bol.com, €9,45, vanaf ca. 2 jaar.

boek billen buikje benen

4. ‘Julian is een zeemeermin’

Dit prentenboek gaat vooral over acceptatie van anders zijn. Julian ziet in de metro een groep prachtig aangeklede vrouwen, een groep travestieten, en denk dat het zeemeerminnen zijn. Vanaf dat moment wil hij een zeemeermin worden. Zijn oma neemt hem vervolgens mee naar een parade waar hij zich bij aansluit.

Libris.nl, €14,99, vanaf ca. 3 jaar.

Kinderboeken racisme

5. ‘Het lammetje dat een varken is’

Dit prentenboek over gender en identiteit is een goed middel om je peuter of kleuter wat bij te brengen over de verschillen tussen jongens en meisjes. Zeker als ze op de leeftijd zijn dat ze gaan experimenteren met de invulling van hun eigen genderrol. De schrijver en tekenaar vertellen het verhaal met een centrale boodschap: je bent wie je bent en dat is oké.

Bol.com, €18,94, vanaf ca. 4 jaar.

kinderboeken racisme

6. ‘Rosa Parks’

Dit boek is onderdeel van de serie “Van klein tot groots’, waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke vrouwen (en inmiddels ook mannen) uit de wereldgeschiedenis. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom, zoals Coco Chanel, Frida Kahlo en Anne Frank, opgroeit tot een sterke vrouw met grootse ideeën.

Rosa Parks groeide op in Alabama, waar ze al op jonge leeftijd leerde om voor zichzelf op te komen. Ze groeide op tot een burgerrechtenactiviste die met haar moed en waardigheid een beweging op gang bracht die een einde zou maken aan de rassenscheiding. Rosa zou nooit stoppen met haar strijd voor gelijke rechten. Ze is voor ontelbaar veel mensen een voorbeeld geworden van moed, waardigheid en doorzettingsvermogen in de strijd tegen ongelijkheid. In 1955 weigerde Rosa haar zitplaats op te geven voor een witte man in een ’rassen gescheiden’ bus, en de Montgomery Bus Boycot ontstond. Haar spontane actie had een enorme impact op de burgerrechtenbeweging en leidde uiteindelijk, met de invoering van de Civil Rights Act in 1964, tot het einde van de segregatie.

Bol.com, €14,50, vanaf ca. 6 jaar.

Racisme kinderboeken

7. ‘De reis van Syntax Bosselman’

Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we vandaag de dag om met dit lelijke stuk uit onze geschiedenis, dat niet meer uit te wissen valt? Arend van Dam besloot op zoek te gaan naar antwoorden op deze lastige vragen. Hij tekende de historische verhalen op waar hij tijdens zijn zoektocht op stuitte. Over tot slaaf gemaakten en slavenhandelaars, over helden en schurken.

Bol.com, €17,50, vanaf ca. 10 jaar.

BOEK De reis van Syntax Bosselman

8. ‘Hoe mooi wit ik ben’

Maria krijgt een slaafje voor haar twaalfde verjaardag. Dat is handig. Slaven moeten doen wat jij zegt. Je kunt ze slaan, verkleden of verkopen. Maria weet niet beter. Haar leven draait om mooie jurken, theevisites en netjes rechtop zitten – net als dat van haar moeder en haar tantes. Waarom zou ze verder kijken dan het luxe leven dat ze gewend is? Alles is toch goed zoals het is? Dit is een indringend kinderboek over racisme dat vragen oproept juist doordat ze voor de hoofdpersonen geen vragen zijn.

Bol.com, €14,99, vanaf ca. 10 jaar.

Kinderboeken racisme

9. ‘Ik ben geen racist’

Svenne, een jongen van het Zweedse platteland, wordt tijdens een weekend in Stockholm neergestoken door een allochtone jongen. Hij overleeft het. Kort daarop krijgt hij bezoek van een zekere Nils Dackeman, die hem vraagt naar Malmö te komen om voor hem te werken. Dackeman is bezig een politieke partij op te richten: de Partij Rechtvaardig Zweden. Svenne wordt secretaris. Maar al snel verdwijnen de meeste programmapunten naar de achtergrond en gaat de discussie alleen nog maar over massa-immigratie en criminaliteit van allochtone jongeren. Ultrarechtse bewegingen rukken op; hoofddoeken worden afgerukt, allochtonen worden bedreigd en mishandeld. Dit is nooit Svennes bedoeling geweest. Als het geweld volledig uit de hand loopt, moet Svenne vluchten. Hoe komt hij er zonder kleerscheuren vanaf?

Bookspot.nl, €17,95, vanaf ca. 15 jaar.

Ik ben geen racist

10. ‘The Hate U Give’

Het verhaal, wat ook verfilmd is in 2018, draait om Starr. Ze woont in een armoedige zwarte buurt in Amerika en gaat naar een witte school, waardoor ze zich beweegt tussen twee werelden. Het verhaal gaat los als een vriend van haar wordt neergeschoten door de politie, terwijl hij ongewapend is. Dit loopt uit in een protest zoals we nu ook zien na de dood van George Floyd. Het is heel aangrijpend geschreven en bevat veel eyeopeners voor witte mensen.

Bol.com, €15,00, vanaf ca. 15 jaar.

The hate u give

11. ‘Wat zou Martin doen?’

Voor de fans van ‘The Hate U Give‘ is ook dit boek een aanrader. In Wat zou Martin doen? probeert de zwarte jongen Justyce McAllister een dronken witte vriendin te helpen om haar naar huis te brengen. Maar dan ziet een witte politieagent hem, verdenkt hem meteen ervan de auto te stelen en doet Justyce handboeien om. Een krachtig, ontwrichtend verhaal dat de geschiedenis en de huidige situatie van racisme in de wereld blootlegt.

Bol.com, €19,99, vanaf ca. 15 jaar.

Wat zou martin doen

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nu.nl, Harpersbazaar.com | Beeld: iStock