Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Songfestival-winnaar Kalush Orchestra weer terug in Oekraïne: ‘Zeer waarschijnlijk word ik opgeroepen’

Songfestival-winnaar Kalush Orchestra weer terug in Oekraïne: ‘Zeer waarschijnlijk word ik opgeroepen’

Songfestival-winnaar Kalush Orchestra weer terug in Oekraïne: ‘Zeer waarschijnlijk word ik opgeroepen’

Er is geen tijd voor feest voor Kalush Orchestra, de Oekraïense band die zaterdagavond het Eurovisie Songfestival won. Zondagmiddag stonden ze op de stoep voor het driesterrenhotel Universo in Turijn om afscheid te nemen van hun dierbaren. Maandag moeten ze weer terug zijn in hun thuisland en het is zeer waarschijnlijk dat de mannen worden opgeroepen om mee te vechten tegen de oorlog. 

Afscheid

Alle mannen tussen de 18 en de 60 jaar moeten in Oekraïne blijven voor een eventuele oproep tot meevechten. Dat geldt ook voor de bandleden. Voor hun deelname aan het Songfestival kregen ze speciale toestemming van de Oekraïense autoriteiten om het land te verlaten. Die toestemming liep tot maandag.

De terugreis naar Oekraïne betekent voor de band een afscheid van hun dierbaren. Zo nam Oekraïner Oleg Psioek afscheid van zijn vriendin. Achtergrondzanger Sasha Tab nam op de stoep voor het hotel afscheid van zijn vrouw en twee kinderen. De dierbaren van de bandleden waren al eerder naar Italië gevlucht en zullen daar dan ook blijven.

Lees ook
Oekraïense commentator Songfestival doet verslag vanuit schuilkelder: ‘De Songfestivalwinst zal een voorbode zijn van de échte winst’

Vrienden verloren

De groep vloog maandag terug naar hun thuisland. Hoe het daar verder zal gaan is ook voor bandlid Psioek nog een raadsel. Zondag vertelde hij: “Net als alle Oekraïners zijn wij klaar om te vechten tot het einde.” In een interview met Rolling Stone vertelde Psioek al eerder over de situatie in Oekraïne. “In mijn geval is het zeer waarschijnlijk dat ik word opgeroepen om te vechten. Iedereen moet zijn plicht vervullen in deze oorlog, als zij gevraagd worden.”

Psioek vertelde tijdens het interview ook dat hij door de oorlog al twee vrienden is verloren. “Ze waren 26 en 27 jaar. Om eerlijk te zijn is het moeilijk om erover te praten.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: Brunopress