Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Kabinet onderzoekt belasting op vlees in de hoop dat mensen meer plantaardig gaan eten

Kabinet onderzoekt belasting op vlees in de hoop dat mensen meer plantaardig gaan eten

Kabinet onderzoekt belasting op vlees in de hoop dat mensen meer plantaardig gaan eten

Het kabinet wil dat mensen minder vlees eten. Daarom wordt er onderzocht of dit verwezenlijkt kan worden door een belasting op vlees. Daarnaast wordt er gekeken of zo’n heffing daadwerkelijk uitvoerbaar is. De belasting op vlees is een van de ideeën voortgekomen uit de evaluatie van het voedselbeleid van 2016 tot 2020. 

Gedragsverandering in eetpatroon

Uit die evaluatie blijkt dat er veel losstaande projecten zijn die op zich wel werken. Maar beter kunnen ze worden samengebracht tot een totale visie op het voedselsysteem. Het kabinet blijft de Schijf van Vijf belangrijk vinden. “Als meer mensen eten volgens de Schijf van Vijf, met daarin een goede balans tussen de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten, draagt dat zowel bij aan duurzaamheid als aan gezondheid”, schrijft minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer.

Het streven? In 2030 moeten consumenten 50% dierlijke en 50% plantaardige eiwitten eten. Nu is er nog sprake van een 60/40-verhouding. Staghouwer erkent dat het een ambitieus doel is. Hij schrijft: “Dit vraagt over de gehele populatie een gedragsverandering in het eetpatroon.”

Verantwoordelijkheid nemen

Om het streven te behalen in 2030 moeten supermarkten, horeca en catering en de voedselindustrie van het kabinet ‘hun verantwoordelijkheid nemen’. Het kabinet vindt dat het makkelijker moet worden voor consumenten om te kiezen voor gezonde en tevens duurzame voeding. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbod of de plaats in de supermarkt van deze producten te veranderen.

Het regeerakkoord bevat al een belastingverhoging op niet-alcoholische dranken. Ook staat er een suikerbelasting in en een verlaging van de btw op groente en fruit van 9 naar 0 %. Dit in de hoop dat mensen gezondere keuzes gaan maken en meer groente en fruit zullen consumeren.

Lees ook
Helaas geen 1 aprilgrap: morgen en overmorgen kans op sneeuwdek van meer dan 5 centimeter

Geen akkoord met vleestaks

Het lijkt erop dat een vleesbelasting niet aangemoedigd wordt door politieke partijen. Zo hebben VVD en CDA al laten weten dat ze niet akkoord kunnen gaan met een vleestaks. Ook PVV, SP, JA21, Denk en BBB zijn tegen de belasting op vlees.

Wat vind jij? Zou jij minder vlees gaan eten als er een belasting opkomt?

Bron: NOS | Beeld: Getty Images