Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Een derde van de Nederlanders maakt het niet uit of berichten van juicekanalen ook echt waar zijn

Een derde van de Nederlanders maakt het niet uit of berichten van juicekanalen ook echt waar zijn

Een derde van de Nederlanders maakt het niet uit of berichten van juicekanalen ook echt waar zijn

Ze zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het medialandschap, ook al is niet iedereen het daarmee eens. We hebben het over de zogeheten ‘juicekanalen’. Dit zijn socialmediakanalen, bijvoorbeeld op Instagram of  YouTube die roddels krijgen via geheimen bronnen en deze vervolgens verspreiden via hun kanaal. 

Regelmatig krijgen juicekanalen flink wat verwijten hun kant op. Zo zouden ze bijvoorbeeld ‘nieuws’ verspreiden zonder de controleren of dit wel klopt. Roddelkoningin Yvonne Coldeweijer, met juicekanaal Life of Yvonne, deelde onlangs een filmpje van Talitha Muusse waarin het leek alsof ze cocaïne aan het snuiven was. Later bleek dat het filmpje in scène gezet was door BNR Nieuwsradio om Yvonne in de val te lokken.

Onderzoek juicekanalen

Bekende Nederlanders worden gek van de juicekanalen. Zij zijn namelijk vaak het onderwerp van de ‘juice’. Toch hebben dit soort kanalen vaak duizenden volgers die heerlijk kunnen smullen van het sensationele nieuws. Hart van Nederland heeft onlangs een onderzoek gedaan met ruim 3.000 mensen. En wat blijkt? Tien procent van de deelnemers volgt één of meerdere juicekanalen. 88 procent van de deelnemers geeft aan geen enkel juicekanaal te volgen.

Kern van waarheid

Maar vinden Nederlanders het dan ook belangrijk dat de berichtgeving op dit soort juicekanalen wel juist is? 36 procent heeft aangegeven dat het eigenlijk niet veel uitmaakt of het nieuws een kern van waarheid bevat. 47  procent van de deelnemers laat weten het wel belangrijk te vinden dat de juice wel echt waar is. De andere 18 procent geeft aan dat het ze helemaal niet uitmaakt. Een van de deelnemers zegt: “Er zou een strenger beleid moeten komen voor juicekanalen en roddelrubrieken.” Andere deelnemers vinden zelfs dat juicekanalen helemaal verboden moeten worden. “Over hoofden van anderen geld verdienen vind ik walgelijk! Juicekanalen zijn geen journalistiek.”

Lees ook
Yvonne Coldeweijer dient klacht in tegen Talitha Muuse en BNR Nieuwsradio na ‘snuiffilmpje’

Vergelijkbaar met roddelbladen

Maar niet iedereen is negatief over de juicekanalen. “Juicekanalen hebben het de laatste tijd ook heel vaak juist gehad! Dat lijkt men steeds te vergeten…. Daarbij zijn ze niet beter of slechter dan Story, Privé of Weekend“, aldus een van de deelnemers. “Juicekanalen vermelden het altijd als ze niet zeker weten of het waar is wat ze vertellen.”

Geen sluitend bewijs

Onlangs heeft een rechter geoordeeld dat Yvonne Coldeweijer net als iedere andere journalist recht heeft op bescherming van haar bronnen. Via haar Instagram-account deelde Coldeweijer dat ze van de rechter “geen sluitend bewijs” hoeft te leveren voor haar ‘juice’, ze hoeft het alleen “aannemelijk te maken”. “”Ook hoef ik geen hoor en wederhoor toe te passen voor ik mijn juice breng”, aldus Yvonne

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Hart van Nederland | Beeld: GettyImages