Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Hester Zitvast slaat alarm: ‘Al vijf jaar zonder Insiya: laten we moeder Nadia helpen’

Hester Zitvast slaat alarm: ‘Al vijf jaar zonder Insiya: laten we moeder Nadia helpen’

Hester Zitvast slaat alarm: ‘Al vijf jaar zonder Insiya: laten we moeder Nadia helpen’

Hester Zitvast (44) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Vijf jaar geleden ontvoerd

“Er zijn van die verhalen in het nieuws waar je maag zich zes keer van omdraait. Van die verhalen waar je je net iets te veel bij kunt voorstellen of beter: niets bij wil voorstellen, omdat het gewoonweg te gruwelijk is. Vijf jaar geleden liet een Indiase miljonair zijn dochtertje Insiya door acht mannen ontvoeren. Het meisje, een peutertje toen nog, werd op gewelddadige wijze uit de armen van haar oma gerukt. Gewoon hier in Nederland. Om 08.05 uur in de ochtend. Beeld het je eens in.”

Amber Alert

“We kennen inmiddels allemaal de foto wel van dat kleine meisje met die grote donkere ogen. Het Amber Alert staat bij velen van ons op het netvlies gebrand. De vermissingsnoodkreet mocht niet baten; de ontvoerders wisten Insiya het land uit te krijgen. En nu zit ze in India, al vijf jaar lang. Al vijf jaar mist moeder Nadia haar dochtertje. De vader is bij verstek veroordeeld tot negen jaar cel. Hij houdt zich schuil in India en is daarmee een voortvluchtig crimineel. Een misdadiger van het ergste soort, als je het mij vraagt.”

‘Ik zou zo hard schreeuwen dat mijn stem er mee ophield’

“Mijn eigen dochter is acht, net als Insiya nu is. Ik moet er niet aan denken de afgelopen vijf jaar van haar te hebben moeten missen. Het onrecht, het verdriet, het zou me in duizend stukjes doen breken. Maar dan kan niet; je moet overeind blijven. Moeder Nadia moet iedere dag opstaan, hoop houden, blijven roepen, blijven vechten, voor haar kind. Het lijkt me ondraaglijk dat de aandacht na een tijdje verstomt. ‘Oh ja, Insiya. Goh, is zij nog steeds niet terug?’ Het idee dat jouw kind een ‘oud verhaal’ wordt. En dat het verhaal met een ‘wat erg’ wordt afgedaan en dan weer snel over tot de orde van de dag. Ik zou zo hard schreeuwen dat mijn stem er mee ophield. In het oor van wie het maar wil horen. En ook in het oor van eenieder die niet luistert trouwens.”

Liever gisteren dan vandaag

“Nadia moest zich in de luwte houden. Met stille diplomatie zou Insiya wel terugkomen, zo was het plan. Vijf jaar later is daar nog niets van terechtgekomen. Er is iedere dag wel weer iets anders dat de aandacht van de Nederlandse overheid opeist en zeker, óók dat is belangrijk. Maar dit is niet ‘maar’ één kind. Je mag Insiya niet op de weegschaal leggen tegenover corona – om maar eens iets te noemen. Dit is geen zaak die nu maar even onder op de stapel moet worden gelegd omdat er een pandemie te tackelen is. Dit extreme onrecht moet worden rechtgezet en niet nu, maar gisteren.”

Woest

“Een van de redenen waarom ik zo graag voor Flair schrijf, is de maatschappelijke betrokkenheid. Toen hoofdredacteur Marije Veerman mij vertelde over de social media campagne #bringinsyaback, maakte mijn hart een sprongetje. Zou het lukken? Zouden we met vereende krachten zo hard kunnen ‘schreeuwen’ dat minister-president Rutte het hoort? Zouden we tot hem kunnen doordringen dat er nu echt iets moet gebeuren? Zou hij er tijd voor vrijmaken, in zijn drukke agenda? Het maakte me woest dat dit nog niet is opgelost.”

Insiya moét terug naar Nadia

“Insiya móet terug naar haar moeder. Naar de vrouw die het allermeest van haar houdt. Probeer je eens even, ook al is het maar een paar seconden, de hel voor te stellen waar Nadia nu al vijf jaar in leeft. Juist; dat doet letterlijk pijn aan je hart. Lever een heel simpele bijdrage aan Flair’s prachtige campagne en steun Nadia in haar strijd om haar dochter. Post op Twitter, Instagram of Facebook het bericht ‘Breng Insiya thuis’. Tag Rutte. Deel je post. Als we allemaal onze stem horen en online schreeuwen, worden we misschien wel gehoord in Den Haag. Dat moet lukken, toch?”

Lees ook
Hoofdredacteur Marije doet noodoproep voor ontvoerde Insiya en moeder Nadia: ‘Iedere post telt’

#BringInsiyaBack

Om Insiya terug naar Nederland te krijgen en Nadia te helpen, is Flair op 10 december 2020, de Dag van de Mensenrechten, een campagne gestart. We hebben maar één verzoek aan premier Rutte: breng Insiya thuis. Om precies 08.05 uur – het tijdstip waarop Insiya is ontvoerd – heeft Flair donderdag het startschot gegeven voor de campagne, waarvan we hopen dat er zoveel mogelijk mensen aan meedoen. Deel onze post op social media, tag daarin premier Rutte (@MinPres) en gebruik de hashtags #vraaghetRutte en #BringInsiyaBack, en help mee Insiya thuis te brengen. Ondertussen confronteert een tikkende klok op onze homepage je met de harde realiteit: de dagen, uren, minuten en seconden dat Insiya niet bij haar moeder is. Verschillende BN’ers steunen onze actie al. Jij toch ook?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Flair (@flair_nl)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Flair (@flair_nl)

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: Sanne Bakker, Instagram Flair