Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > John van den Heuvel: ‘Er moet luid op de trom geroffeld worden om iets te bereiken’

John van den Heuvel: ‘Er moet luid op de trom geroffeld worden om iets te bereiken’

John van den Heuvel: ‘Er moet luid op de trom geroffeld worden om iets te bereiken’

Op de 10 december 2020 om 08.05 uur – precies het tijdstip van de brute ontvoering van Insiya in 2016 – startte Flair een actie op social media om dit kleine meisje te herenigen met haar moeder Nadia. Misdaadverslaggever John van den Heuvel is vanaf het begin nauw bij de zaak betrokken geweest. Hij heeft goede hoop dat Insiya terugkomt. ‘Stille diplomatie heeft gefaald, er moet nu eindelijk eens een minister naar India.’

Hoe ben jij bij deze zaak betrokken geraakt?

“Ik ben in 2016, enkele weken na Insiya’s ontvoering, naar India gegaan om haar ontvoerder, haar vader, op te sporen. Niemand wist op dat moment waar ze was, hoewel er natuurlijk wel vermoedens waren. Tot onze grote verbazing konden we vrij eenvoudig en snel, mede door getuigenverklaringen, vaststellen waar ze verbleef. We hebben Insiya toen zelf overigens niet gezien. Haar vader heeft de Indiase politie vervolgens wijsgemaakt dat wij in India waren om hem te liquideren en Insiya terug te ontvoeren. Daar is uiteraard geen seconde sprake van geweest, maar de man is miljonair en heeft nogal een grote invloed – zelfs zoveel dat de politie hem geloofde. Het zag er even naar uit dat ik op de internationale opsporingslijst van Interpol terechtkwam. Ook Nadia, Insiya’s moeder, werd aangeklaagd; het was de wereld op z’n kop. Gelukkig werd mijn arrestatiebevel door Interpol afgewezen.”

Had je door dat alles geen spijt dat je naar India was gegaan?

“Nee absoluut niet. Ondanks dat een buurman één van de ontvoerders overmeesterd had en er in Nederland een groot onderzoek naar de zaak was gestart, tastte de politie nog altijd in het duister over de verblijfplaats van Insiya. Dat was vooral voor Nadia niet te doen. Het gaf haar een zekere mate van rust en opluchting te weten waar haar dochter was. Insiya was in elk geval veilig.”

Maar nu je wist waar Insiya was, was de strijd nog niet gestreden.

“Nee. Het rechtssysteem is in India zo anders dan bij ons. De vader en de twee ontvoerders zijn dan wel veroordeeld in Nederland, daar kunnen we vooralsnog niets mee. Het zou al schelen dat er voor deze mannen een internationaal opsporingsbevel wordt uitgevaardigd. Dat zou inhouden dat ze, zodra ze India verlaten, kunnen worden gearresteerd. Daar wordt momenteel wel aan gewerkt. De afgelopen jaren is middels stille diplomatie geprobeerd Insiya terug te krijgen. Er is ‘achter de schermen’ heel veel gaande, maar die stille diplomatie heeft nog tot niets geleid. Die aanpak heeft gefaald, kunnen we wel stellen. Het is tijd voor luidruchtige diplomatie. Er moet luid op de trom geroffeld worden om iets te bereiken.”

Kan Flair’s actie #bringinsiyaback daar iets in betekenen, denk jij?

“Ja, absoluut. Iedere vorm van media-aandacht is in zo’n zaak belangrijk en we zijn dan ook ontzettend blij met de actie. In de politiek is men opportunistisch. Zodra de publieke belangstelling voor een zaak wegebt, gebeurt er niets meer. Dat Flair nu aandacht aan Insiya’s ontvoering besteedt kan er echt voor zorgen dat de Kamerleden getriggerd worden. Het is de hoogste tijd dat er een minister in het vliegtuig stapt en in India verhaal gaat halen. Als iéts me een essentiële reis lijkt, is dit het wel. Er is een Nederlands kind ontvoerd! Voor de gevangen genomen coffeeshopeigenaar John van Laarhoven reisde minister Grapperhaus hoogstpersoonlijk naar Thailand om zijn terugkeer te bepleiten. Waarom zou dat dan nu niet kunnen?”

En dan, als de minister in India is? Wat zou er dan moeten gebeuren?

“Dan zou Insiya uitgezet moeten worden. Ze is Nederlands staatburger en verblijft illegaal in India. Ze zou dan, onder begeleiding natuurlijk, terug moeten vliegen. Dit moet heel zorgvuldig gebeuren. Je kunt je voorstellen dat zo’n meisje al heel wat heeft moeten meemaken en er niet nog een trauma bij kan gebruiken. Als ze weer met haar moeder herenigd is, zal moeten worden gekeken naar een omgangsregeling met haar vader. Zelfs dat is mogelijk namelijk, maar dat moet wel aan strikte voorwaarden voldoen. Een kind heeft recht op contact met beide ouders.”

Zie je deze weg als de enige optie?

“Ergens hoop je natuurlijk dat de vader tot inkeer komt. Dat hij inziet dat hij niet alleen zijn ex Nadia terugpakt op deze manier, maar zijn eigen kind nog veel meer. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het heel schadelijk is voor een kind als één van beide ouders buiten spel wordt gezet. Ik zie het als een ernstige vorm van kindermishandeling. Insiya heeft haar moeder nu al vijf jaar niet gezien. De schade is al aangericht, het is nu zaak de schade zo beperkt mogelijk te houden. De vader moet inzien dat hij het leven van zijn inmiddels achtjarige dochter kapotmaakt.”

Dit mag ook echt niet veel langer meer duren, hè?

“Nee. Ik herinner me nog een zaak van twee zusjes die naar Egypte ontvoerd waren door hun vader. Die hereniging had zo lang op zich laten wachten; die meiden waren inmiddels helemaal gebrainwashed. Dat wil je zien te voorkomen.”

Gaat Insiya eigenlijk wel naar school?

“Zeker. Ze zit op een goede school en ook daar hebben we geprobeerd contact te krijgen, wat mislukt is. De vader zal niet zomaar voor deze school gekozen hebben en er een aardige vinger in de pap hebben. Wie betaalt, bepaalt, helaas.”

Hoe is het met Nadia?

“Ze houdt zich heel sterk. Ik vind het bewonderenswaardig hoe ze overeind blijft. Ze heeft ook zeker wel haar zwakke momenten, maar dat lijkt me niet meer dan logisch. Haar leven is al vijf jaar lang een rollercoaster. Ze blijft hoop houden dat ze Insiya snel weer in haar armen kan sluiten.”

En jij? Deel jij die hoop?

“Het glas is bij mij altijd halfvol. Vroeg of laat gaat dit lukken. Vijf jaar is op een leeftijd van acht een immens lange tijd, maar ik weet zeker dat Insiya zich haar moeder nog kan herinneren.”

Lees ook
Marije én moeder Nadia doen opnieuw een dringende oproep: ‘Geef Insiya een stem, vergeet haar niet’

Zelf helpen

Ook jij kunt helpen om Insiya terug te krijgen! Deel de post van Flair op social media, tag daarin premier Rutte (@MinPres), gebruik de hashtags #vraaghetRutte en #BringInsiyaBack, en help mee Insiya thuis te brengen. Ondertussen confronteert een tikkende klok op onze homepage je met de harde realiteit: de dagen, uren, minuten en seconden dat Insiya niet bij haar moeder is.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast