Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Jawel: dit jaar grotere kans op witte kerst vanwege ijskoude start astronomische winter

Jawel: dit jaar grotere kans op witte kerst vanwege ijskoude start astronomische winter

Jawel: dit jaar grotere kans op witte kerst vanwege ijskoude start astronomische winter

De winter is vandaag, 21 december, officieel begonnen. En dat is buiten te voelen: met een prachtige zonnige maar ijskoude dag lijkt het gelijk een beetje op wintersportweer.

De temperaturen liggen vandaag tussen de 0 en 4 graden: lekker koud, dus.

Pak jezelf maar in

Mutsen en sjaals zijn dan ook niet overbodig. Maar blijft het zo? En zo ja, stevenen we dan af op een witte kerst? De laatste witte kerst hadden we in 2010. In de nacht naar woensdag wordt het opnieuw koud. Het gaat 2 tot 5 graden vriezen: perfect voor alle schaatsliefhebbers, dus. Helaas krijgen we donderdag waarschijnlijk wat warme lucht onze kant op, waardoor het een paar graden warmer gaat worden. Mocht dat niet gebeuren, dan is er echt kans op schaatsweer én op sneeuw.

Het lastige aan het weer is eigenlijk dat het amper te voorspellen is. Nederland ligt rond Eerste en Tweede Kerstdag tussen een gebied met zachte lucht in het westen en winterse kou. Het kan dus nog twee kanten op: of het wordt gewoon grijs, regenachtig en groen buiten. Of er komt sneeuw. Meteorologen van Weer.nl melden dat verschillende modellen uitgaan van sneeuwval op Eerste Kerstdag, maar zeker weten we het pas echt op de kerstdagen zelf.

Groter dan normaal

Van een witte kerst is overigens niet snel sprake: dan moet er een witte laag liggen op beide kerstdagen in De Bilt. Maar: dit jaar is de kans op een white Christmas groter dan normaal – en dat is al heel wat.

Bron: Weeronline | Beeld: Getty Images