Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Is het verstandig om te hamsteren vanwege de oorlog in Oekraïne?

Is het verstandig om te hamsteren vanwege de oorlog in Oekraïne?

Is het verstandig om te hamsteren vanwege de oorlog in Oekraïne?

Begin 2020 maakten we al kennis met de enorme hamsterdrang van Nederland. Door de coronacrisis vlogen de pakken wc-papier en doosjes paracetamol als warme broodjes over de toonbank. Nu zich een nieuwe crisis aandient, namelijk de oorlog in het land Oekraïne, lijkt het hamsteren weer populair te worden. Wat is verstandig om te doen? 

Is het nodig?

First of all: is het nodig? Volgens BETA, de belangenvereniging van pompstationhouders, is hamsteren wat betreft benzine absoluut niet nodig. Voorzitter Ewout Klok geeft aan dat consumenten zich geen zorgen hoeven te maken over de aanvoer van benzine. Ongeveer 40% van de olie komt uit Noorwegen, dus dat zit sowieso goed. De prijsstijging is wel een feit.

Wat betreft boodschappen hamsteren: voorlopig hoeven we ons geen zorgen te maken. Wel kan het voor je eigen gevoel fijn zijn om af en toe een extra potje groenten in je winkelkar te leggen. Dat de prijzen zullen (blijven) stijgen, is natuurlijk niet prettig. Op deze manier heb je tenminste wat in huis, maar gaat het niet ten koste van andere consumenten.

Lees ook
Pastaliefhebbers opgelet: pastatekort dreigt door oorlog in Oekraïne

Drukte

Jeroen Klaassen, medewerker van survivalwinkel ‘De Prepshop’, vertelt over het hamstergedrag van Nederlanders in het Brabants Dagblad. Ze verkopen allerlei noodspullen, van verlichting tot lang houdbaar voedsel. Hij en zijn collega’s merken een flinke toename in klanten. “We krijgen honderden bestellingen per dag binnen. Extra inpaktafels hebben we zelfs al moeten regelen. En we laten onze klanten ook weten dat het allemaal wat langer kan duren”, zegt hij tegen het Brabants Dagblad.

Zijn advies wat betreft hamsteren? Hij roept mensen niet op om het te doen, maar zegt wel: “Wat is er mis als je iedere keer tijdens het boodschappen doen een extra potje of blikje in je karretje gooit?” Hij wil mensen absoluut niet ongerust maken, maar vooral bewust. “Zie dit alles als een verzekering. We verzekeren in Nederland alles, dan mag je dit wel een extra levensverzekering noemen. Als het misgaat, ben jij er in ieder geval in de basis klaar voor”, aldus Klaassen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: MSN, Brabants Dagblad | Beeld: GettyImages