Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Is de wijn dit jaar op? Vorst verwoest de Franse druivenoogst

Is de wijn dit jaar op? Vorst verwoest de Franse druivenoogst

Is de wijn dit jaar op? Vorst verwoest de Franse druivenoogst

Net als in Nederland is er de afgelopen nachten in Frankrijk sprake van ‘late nachtvorst’. En misschien denk je nu, wat kan mij dat schelen, dat het in Frankrijk vriest. Maar… Het heeft alles te maken met je glas wijn. Want de vorst heeft grote gevolgen voor de druivenoogst. Deskundigen verwachten dat de oogst tot een derde lager uitvalt dan andere jaren. Volgens de Franse koepelorganisatie van boeren FNSEA gaat het de boeren bijna twee miljard euro kosten. 

Grote catastrofe

De secretaris-generaal Jerôme Despey van de federatie heeft de boeren ondervraagd en zo is de schatting van 2 miljard tot stand gekomen. ‘Waarschijnlijk de grootste landbouwcatastrofe van het begin van de 21ste eeuw,’ meldt minister van Landbouw Julien Denormandie. De overheid werkt nu aan een noodplan voor de getroffen boeren. Dit weekend werd al duidelijk dat honderden boeren waren getroffen. Wijnbouwers in de Bourgogne of in het Rhônedal verwachten een vrijwel volledig mislukte oogst. Zo spreekt een wijnboer in het departement Landes van minstens 90 procent verlies.

April doet wat ie wil

Na de milde nachten in maart, daalde de temperaturen in april weer. In de nachten was er veel vorst. De boeren zetten daarom massaal vuurkorven en kaarsen in de wijngaarden om hun oogst te beschermen tegen de kou.

Lees ook
Droomborrel, eh, -baan! Verdien 10.000 dollar per maand op een wijngaard in Californië

Kritiek

Toch is er ook veel kritiek op de manier van het beschermen van de oogst. ‘Ah ja, super goed voor het milieu ook dit… alles om te wijnen wijnen wijnen’, wordt er gereageerd. Het branden van zoveel vuren en kaarsen is inderdaad niet goed voor het milieu, maar zorgt er wel voor dat de boeren hun oogst kunnen redden. Zo kunnen wij van de zomer weer heerlijk genieten van een heerlijk koud wijntje.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door RTL Nieuws (@rtlnieuws)

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels