Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Is de boostervaccinatie ook veilig als je zwanger bent, borstvoeding geeft of zwanger wil worden?

Is de boostervaccinatie ook veilig als je zwanger bent, borstvoeding geeft of zwanger wil worden?

Is de boostervaccinatie ook veilig als je zwanger bent, borstvoeding geeft of zwanger wil worden?

De boosters worden massaal gezet: iedereen kan nu een afspraak maken voor die derde prik. De boostervaccinatie is met een mRNA-vaccin. Oftewel, met Pfizer of Moderna. Hoe zit het als je nu zwanger bent?

Is een booster dan ook nodig?

Allereerst: de booster kan wat bijwerkingen hebben, hoewel lang niet iedereen hier last van heeft. Het RIVM meldt: De mogelijke bijwerkingen van de boostervaccinatie zijn hetzelfde als na de eerste 2 basisvaccinaties met een mRNA-vaccin. Dit betekent dat je pijn kunt krijgen op de plek waar de prik is gezet, vermoeider kunt zijn of hoofdpijn kunt hebben. Sommige mensen hebben ook last van koorts, spierpijn, gewrichtspijn, rillingen, misselijkheid en braken. De bijwerkingen vinden vooral kort na de vaccinatie plaats. Meestal verdwijnen de bijwerkingen na 1 of  2 dagen weer.”

Veilig

Over zwangerschappen en of het veilig is om te nemen als je borstvoeding geeft, zegt RIVM expert Lieke Sanders het volgende: ‘Onderzoeken laten zien dat de eerste twee basisvaccinaties van Pfizer en Moderna veilig zijn als je zwanger bent, borstvoeding geeft of zwanger wil worden. Er is nu geen reden om aan te nemen dat dit anders is bij boostervaccinaties. We adviseren dus om de boostervaccinatie te halen als je zwanger bent, borstvoeding geeft of zwanger wil worden. Dit omdat je als zwangere vrouw meer risico loopt om ernstig ziek te worden van corona en dat ook gevolgen kan hebben voor de baby.’ Kortom: het laatste wat je wilt is op het einde van je zwangerschap nog besmet raken met het virus. Dan kan een booster of vaccinatie die bescherming bieden die je nodig hebt.

Het kan dus juist nodig zijn om je booster te halen als je zwanger bent, zodat je beschermd kunt genieten van je hele zwangerschap. Ook op borstvoeding heeft het vaccin geen invloed.

Bron: RIVM | Beeld: Getty