Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Internationale Vrouwendag: dit zijn vijf dappere vrouwen die streden voor vrouwenrechten in Nederland

Internationale Vrouwendag: dit zijn vijf dappere vrouwen die streden voor vrouwenrechten in Nederland

Internationale Vrouwendag: dit zijn vijf dappere vrouwen die streden voor vrouwenrechten in Nederland

Afgelopen dinsdag was het Internationale Vrouwendag. Nog steeds is het nodig om aandacht te vragen voor vrouwenrechten. Gelukkig zijn er al wel veel stappen in de goede richting gezet. Dappere vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis streden voor hun rechten en die van alle andere vrouwen na hen. Wij stellen vijf van deze moedige vrouwen graag aan je voor.

Aletta Jacobs (1854-1929)

Misschien wel de bekendste feministe uit de geschiedenis: Aletta Jacobs. Ze was de eerste vrouw in Nederland die naar een hogereburgerschool (vergelijkbaar met huidig middelbaar onderwijs, red.) ging. Ook was ze de eerste vrouw die universitair onderwijs volgde. Ze werd vervolgens arts, als eerste vrouw in Nederland, en Aletta promoveerde,  wederom als eerste vrouw in Nederland.

Ongeveer een kwart eeuw stond Aletta aan het hoofd van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht. Ze heeft ervoor gezorgd, samen met anderen, dat vrouwen in Nederland niet meer gezien werden als tweederangsburgers, maar als volwaardige mensen.

Mathilde Berdenis van Berlekom (1862-1952)

Ze was feministe en actief in de sociaal-democratische vrouwenbeweging: Mathilde Berdenis van Berlekom. Haar doel was een huwelijk op basis van gelijkwaardigheid. Ook pleitte ze voor een ruimere seksuele moraal. Ze trouwde met Floor Wibaut, een Amsterdamse wethouder, dus ze is ook bekend als Mathilde Wibaut.

Mathilde was het enige meisje op de kweekschool in Middelburg waar zij naar toe ging. Ook heeft ze gewerkt als hulponderwijzeres. Daarnaast studeerde ze voor een middelbare akte Nederland.

Cornelia Maria van Asch van Wijck (1890-1971)

Ze kwam op voor de rechten van vrouwen in de kerk: Cornelia Maria van Asch van Wijck. In 1920 richtte zij de Christen Jonge Vrouwen Federatie (CJVF) op. Ook was ze presidente van de vrouwenafdeling van de Nederlandse Gereformeerde Kerk.

Daarnaast schreef Cornelia een aantal boeken. In ‘Tweezaam is de mens’ pleitte ze voor het opvatten van de man-vrouwverhouding als een fundamenteel onderdeel van ons mens-zijn. Ze betoogde dat dat geen toevallig kenmerk hoeft te zijn dat alleen van belang is met betrekking tot de seksuele verhouding.

Marga Bruyn-Hundt (1931-1998)

Een econome die opkwam voor vrouwenrechten: Marga Bruyn-Hundt. Zo’n vijfentwintig jaar deed ze onderzoek naar de economische zelfstandigheid van vrouwen. Veel economen vonden haar maar een gek mens met vreemde ideeën. Later toen emancipatie een serieuzer onderwerp werd, kreeg ze pas in bredere kring erkenning.

Marga stelde onder andere aan de kaak dat huisvrouwen ook recht hadden op loon. Ze benoemde dat de ongelijke verdeling tussen man en vrouw een valkuil was voor de economische zelfstandigheid van vrouwen.

Lees ook
Waar kun je allemaal naar toe op 8 maart Internationale Vrouwendag?

Anneke van Baalen (1937-1997)

Anneke van Baalen begon in 1969 met feministische activiteiten in Man Vrouw Maatschappij (MVM). Al redelijk snel verliet ze MVM, samen met ex-MVM-leden en ex-Dolle Mina’s richtte ze een praatgroepbeweging op. Dit was het beginsel van de latere autonome, radicale vrouwenbeweging. Anneke vond dat vrouwen zich onderling moesten organiseren en bewust moesten worden van de mate waarin hun leven beïnvloed werd door onderdrukking.

Ook werd Anneke aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam wetenschappelijk medewerkster Politicologie. Daarnaast bleef zij zich actief bezighouden met activisme.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Atria | Beeld: GettyImages