Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Nadia’s dochter Insiya is al vier jaar ontvoerd naar India: ‘Ik wil gewoon mijn kind terug’

Nadia’s dochter Insiya is al vier jaar ontvoerd naar India: ‘Ik wil gewoon mijn kind terug’

Nadia’s dochter Insiya is al vier jaar ontvoerd naar India: ‘Ik wil gewoon mijn kind terug’

Het is al vier jaar geleden dat de inmiddels 6-jarige Insiya naar India werd ontvoerd door haar vader. Haar moeder Nadia vecht nog altijd voor een hereniging met haar dochter, maar ondanks de vele rechtszaken is daar nog steeds geen sprake van. Het meisje en haar moeder hebben inmiddels zelfs helemaal geen contact meer. ‘Niet weten wanneer ze terugkomt, is heel erg. Er is geen afsluiting.’

Ontvoerd

Op 29 september 2016 werd de destijds 2-jarige Insiya gewelddadig van haar moeder ontnomen. De peuter werd door onbekende mannen uit de woning van Nadia’s moeder gehaald, terwijl Nadia zelf nietsvermoedend net van huis was gegaan. De ontvoering bleek opdracht van Nadia’s man Shehzad H te zijn.

Laatste knuffel

Dat was de laatste keer dat Nadia haar dochter in het echt heeft gezien. Een paar keer wist ze de kleine Insiya via Skype te spreken, maar een knuffel of omarming vond niet meer plaats. Dat terwijl na vele rechtszaken is besloten dat het meisje in Nederland hoort te zijn, bij haar moeder. “Er is al vier jaar niet geknuffeld of kusjes gegeven”, vertelt Nadia geëmotioneerd aan Het Parool. “Insiya kan me niet vertellen hoe haar dag was, wat ze wil eten ‘s avonds, welk verhaaltjes mama zal voorlezen.”

Kinderontvoering

Deze zaak betreft een kinderontvoering. Dit houdt in dat een ouder een kind meeneemt naar het buitenland, zonder hiervoor toestemming te krijgen van de andere ouder. Wanneer dit met geweld gebeurt, zoals in het geval van Insiya, staat er celstraf van negen jaar op dit misdrijf. Op 12 oktober 2020 deed de rechter uitspraak, en werd de vader wegens kinderontvoering zoals verwacht negen jaar celstraf opgelegd. Deze rechterlijke uitspraak negeert Shehzad H echter volkomen, ondanks het feit dat hij momenteel officieel gezien niet langer het gezag over het meisje heeft.

Traumatische ervaring

Dat het nu al zo lang duurt, komt de gezondheid van het kleine meisje niet ten goede. Dat stelt ontwikkelingspsycholoog Sandra Veenstra. “Het geweld waarmee ze is weggehaald, de hectiek die erbij komt kijken, het missen van haar moeder. Dat trauma kan er voor zorgen dat ze op latere leeftijd gedragsproblemen krijgt, dit zien we vaak terug bij kinderen die zoiets heftigs zijn overkomen. Het trauma nestelt zich in het lichaam van een kind. En hoe langer zo’n ontvoering duurt, des te ingrijpender het is”, verklaart ze aan RTL Nieuws.

Lees ook:
Daniëlle’s dochters zijn ontvoerd door haar ex: ‘Ik heb een week met hen gegijzeld gezeten’

Vraagstuk

Wettelijk gezien is de gewone verblijfplaats van Insiya in Nederland en heeft de rechter in december 2017 al geoordeeld dat Insiya vanuit India naar Nederland moet komen en moet worden herenigd met haar moeder, maar of dit gaat gebeuren blijft nog altijd een vraagstuk. “Elk kind heeft recht op een mama en een papa, maar Insiya wordt nu haar mama ontnomen. Dat kan je een kind toch niet aan doen?”, aldus Nadia. “Als hij echt van zijn dochter houdt, dan stuurt hij haar terug.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws, Het Parool | Beeld: ANP