Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Vakantie voor de deur? Dit zijn de huidige coronamaatregelen in Europese vakantielanden

Vakantie voor de deur? Dit zijn de huidige coronamaatregelen in Europese vakantielanden

Vakantie voor de deur? Dit zijn de huidige coronamaatregelen in Europese vakantielanden

De zomervakantie komt steeds dichterbij. Gelukkig neemt het aantal coronabesmettingen steeds meer af en zijn veel coronaregels opgeheven, óók in het buitenland. Maar niet elk land is vrij van coronaregels. Wel handig dus om te weten wat de huidige coronamaatregelen zijn in de populairste Europese vakantielanden. Wij zetten ze op een rijtje.

Coronaregels Europese vakantielanden

Het is goed om te weten dat in de meeste landen een coronabewijs (in de CoronaCheck-app) nog steeds verplicht is bij binnenkomst. Dit bewijs kan je krijgen door een PCR-test te doen, een vaccinatiebewijs te hebben of een herstelbewijs aan te vragen. De precieze regels voor een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of coronatest kunnen per land verschillen. Kijk daarom altijd naar het specieke reisadvies van Buitenlandse Zaken.

Hieronder vind je een lijst met coronaregels voor diverse Europese vakantielanden.

Spanje

Iedereen vanaf 12 jaar moet een coronabewijs laten zien. Als je 19 jaar of ouder bent, mag een vaccinatiebewijs niet ouder zijn dan 270 dagen.

De coronaregels in Spanje kunnen verschillen per regio, maar mondkapjes zijn nog verplicht in het openbaar vervoer, het vliegtuig, op boten en cruiseschepen en in gezondheidsinstellingen zoals het ziekenhuis en apotheken.

Frankrijk

Ook in Frankrijk moet je een coronabewijs of geel boekje laten zien. Je kunt met de Franse ‘TAC verif-app’ checken of je coronabewijs geldig is. Als je met het vliegtuig gaat, moet je wel een European Digital Passenger Locator Form invullen.

Je hoeft in Frankrijk geen mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Wél moet je er eentje dragen in zorginstellingen en ziekenhuizen. Hier moet je ook een coronabewijs laten zien om naar binnen te mogen. Verder zijn er geen coronaregels in dit land.

Italië

Italië is een van de Europese vakantielanden waar meerdere coronaregels nog wél gelden. Naast het verplichte coronabewijs geldt de mondkapjesplicht nog in bioscopen, theaters, concertgebouwen en het openbaar vervoer. Iedereen vanaf 6 jaar is verplicht om op die locaties een mondkapje te dragen.

België

Onze zuiderburen hebben ook nog een aantal coronaregels. Een coronabewijs is verplicht. Het verschilt per regio welke exacte regels gelden, maar in Vlaanderen dien je in ieder geval een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, in ziekenhuizen, in zorginstellingen en bij de apotheek en fysiotherapeut.

Duitsland

In Duitsland zijn nog maar weinig coronaregels, al is het coronabewijs verplicht bij binnenkomst. Ook hier is een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht. Mondkapjes zijn niet verplicht in hotels, horeca en winkels, maar ondernemers kunnen klanten wel verzoeken een mondmasker te dragen. In het openbaar vervoer geldt in sommige gevallen de 3G-regel als toegangscontrole.

Oostenrijk

Oostenrijk is een van de weinige landen waar je geen coronabewijs voor nodig hebt voor het inreizen. Je hoeft ook niet in quarantaine en registreren is ook niet verplicht. Wel kan er in het land zelf soms om een coronabewijs worden gevraagd. FFP2-maskers zijn wel verplicht op bepaalde locaties als je 14 jaar of ouder bent. Dit is verplicht in het openbaar vervoer en in supermarkten en apotheken.

Lees ook
Goed nieuws: je krijgt binnenkort weer vakantiegeld, maar hoeveel en wanneer eigenlijk?

Zwitserland

Wie helemaal geen gedoe wil, moet naar Zwitserland gaan. Hier zijn er momenteel geen coronamaatregelen en geen inreisregels. Wel is het slim om voor je vertrek te kijken naar de actuele regels, die kunnen in de tussentijd veranderen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images