Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Hugo de Jonge over vaccinatieweigeraars: ‘We hebben er veel te veel begrip voor’

Hugo de Jonge over vaccinatieweigeraars: ‘We hebben er veel te veel begrip voor’

Hugo de Jonge over vaccinatieweigeraars: ‘We hebben er veel te veel begrip voor’

Donderdagavond vertelde coronaminister Hugo de Jonge in Op1 dat hij niet begrijpt waarom mensen geen vaccinatie tegen het coronavirus willen. Dat deelt de coronaminister in gesprek met onder anderen Johan Derksen. 

Begrip voor ongevaccineerden

Johan Derksen vroeg aan De Jonge of hij ooit begrip heeft kunnen tonen voor mensen die geen prik willen, want dat heeft hij zelf nooit gekund. Het antwoord van De Jonge is dan ook nee. “Ik heb nog nooit een argument gehoord wat hout snijdt om het níet te doen”, voegt Derksen daar aan toe.

De Jonge reageert daar vervolgens weer op. “Nee, ik vind dat heel moeilijk. Kijk, we hebben in Nederland een hele kleine, maar toch uitvergrote minderheid die zich niet laat prikken. En ik heb dat niet begrepen”, vertelt hij. “Ik begrijp überhaupt niet dat je onder het mom van vrijheid de prik weigert, ‘want de vrijheid’. Het is juist die prik die ons helpt die vrijheid weer te herwinnen.”

Lees ook
Zóveel boosterrondes zijn er nog nodig volgens minister Hugo de Jonge

Minderheid

“Het is niet de overheid die de vrijheid beperkt, het is het virus”, gaat De Jonge verder. En ook Johan Derksen laat weten dat hij die ‘kleine minderheid’ – die 11 procent van de samenleving betreft – eigenlijk nog steeds veel te groot vindt. “Gevaarlijk groot”, noemt de sportjournalist het.

Maar wel wil de minister duidelijk maken dat hij er, ondanks de ‘uitvergrote minderheid’, niet hetzelfde tegenaan kijkt als de Franse president Marcron, die heeft laten weten dat hij de ongevaccineerden wil gaan dwarszitten. “Daar houd ik ook niet van. Maar we hebben wel, vind ik, politiek gezien veel te veel begrip voor die kleine, maar uitvergrote minderheid. En ik vind dat de grote, stille meerderheid op meer aandacht zou mogen rekenen. Want hun vrijheden worden wel degelijk beperkt”, voegt hij er nog aan toe.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA | Beeld: BrunoPress