Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Hoe schadelijk zijn de populaire, gekleurde vape-pennen eigenlijk?

Hoe schadelijk zijn de populaire, gekleurde vape-pennen eigenlijk?

Hoe schadelijk zijn de populaire, gekleurde vape-pennen eigenlijk?

Vapen is een enorme trend. Op festivals lijkt het wel alsof iedereen rondloopt met een gekleurde vape-pen. Ook in het uitgaansleven en gewoon op straat wordt er massaal gerookt met een vape. Is deze trend zo onschuldig als het lijkt?

Gekleurde vape-pennen

Mocht je het compleet gemist hebben: vapen is een ander woord voor dampen of elektronisch roken. Momenteel zijn de gekleurde vape-pennen enorm populair. Deze gooi je weg als ze leeg zijn. Vanwege het gemak en de fruitsmaakjes zijn deze vapes erg toegankelijk. Toch kleven er zeker gezondheidsrisico’s aan deze ‘hobby’.

Geen langetermijneffecten

Het RIVM meldt: “De damp van een e-sigaret bevat – net als tabaksrook – schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden.” Het gebruik kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, maar ook hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker zijn gevolgen. Het klopt dat er minder schadelijke stoffen vrijkomen dan bij een reguliere sigaret. Toch moeten bovenstaande gezondheidsrisico’s niet vergeten worden. Bovendien zijn er nog geen langetermijneffecten bekend, omdat het product relatief nieuw is.

Lees ook
Roken niet alleen slecht voor je gezondheid: sigaretten zijn ook zeer schadelijk voor het milieu

In trek bij jongeren

Hoewel de vapes pas vanaf 18 jaar verkocht mogen worden, zijn ze erg in trek bij jongeren. “De smaakstoffen in een e-sigaret geven een lekkere smaak en verbloemen de bittere smaak van nicotine. Vooral jongeren vinden de e-sigaret aantrekkelijk door de uitgebreide keuze aan (vooral zoete) smaken”, aldus het RIVM.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: Grazia | Beeld: iStock