Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Le hitteplan has arrived! Dat is anders door de corona-uitbraak, dít is waar je op moet letten

Le hitteplan has arrived! Dat is anders door de corona-uitbraak, dít is waar je op moet letten

Le hitteplan has arrived! Dat is anders door de corona-uitbraak, dít is waar je op moet letten

Vanwege de hitte heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het hitteplan van stal gehaald. Dit betekent dat de overheid mensen oproept om genoeg te drinken, dunne kleren te dragen, de schaduw op te zoeken en zich goed in te smeren.

Verraderlijke hitte

Ook moeten mensen elkaar goed in de gaten houden, want de hitte kan gevaarlijk zijn voor “ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement”.

Provincies

Het hitteplan geldt voor Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Daar wordt het de komende dagen meer dan 27 graden. Bovendien schijnt de zon zo krachtig dat de huid binnen een kwartier kan verbranden.

Anders door corona

Vanwege de corona-uitbraak ziet het hitteplan er anders uit dan gebruikelijk. Mensen kunnen gewoon een ventilator gebruiken voor verkoeling, eventueel met een bevroren flesje water ervoor, maar het RIVM raadt aan om ervoor te zorgen dat “dat de luchtstroom van de ventilator niet van de ene naar de andere persoon gaat”.

Lees ook
Zet je schrap: krijgen we deze week de eerste hittegolf van 2020?

30+

Het KNMI waarschuwt ook voor de hitte en heeft code geel ingesteld voor de zeven provincies waar ook het hitteplan geldt. Volgens het weerinstituut kan het woensdag en donderdag 31 graden worden in het zuiden, en op vrijdag mogelijk 32 graden. ’s Nachts zakt het kwik, maar het blijft boven de 15 graden. “Drink voldoende, houd uzelf en uw woning koel”, adviseert het KNMI.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.