Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Ook op het strand gelegen tijdens de hittegolf? ‘Déze Nederlandse badplaats is nieuwe coronabrandhaard’

Ook op het strand gelegen tijdens de hittegolf? ‘Déze Nederlandse badplaats is nieuwe coronabrandhaard’

Ook op het strand gelegen tijdens de hittegolf? ‘Déze Nederlandse badplaats is nieuwe coronabrandhaard’

Waar de zon zich nu vaak verstopt achter de wolken, brandde hij vorige week volop. Grote kans dat je dan ook verkoeling hebt gezocht bij het water. Ben je tijdens de hittegolf naar het strand bij Zandvoort geweest? Schrik niet, maar de badplaats is een nieuwe brandhaard voor het coronavirus aan het worden.

Zandvoort nieuwe brandhaard corona

Tussen maandag 10 en maandag 17 augustus zijn in Zandvoort 24 nieuwe gevallen ontdekt, een toename van 52 procent. Daarmee is de populaire badplaats een van de snelste stijgers in de gemeentelijke cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een oorzaak daarvan is niet duidelijk.

Jongerenfeest in Dokkum

In Delfzijl kwamen in de afgelopen week vijftien nieuwe gevallen aan het licht, een toename van 75 procent, door een uitbraak bij het plaatselijke asielzoekerscentrum. Het virus had Delfzijl tot nu toe redelijk links laten liggen. In de gemeente Noardeast-Fryslân, waar Dokkum onder valt, zijn in de afgelopen week 28 nieuwe gevallen vastgesteld, een stijging van 58 procent. De week ervoor werden zestien mensen in en rond Dokkum positief getest. Een jongerenfeest zorgde voor een plaatselijke uitbraak in de Friese stad. Andere stijgers in de afgelopen week zijn Maassluis (19,5 procent stijging), Diemen (ruim 19 procent) en Almere (18 procent).

Amsterdam

In aantallen zijn de afgelopen week de meeste nieuwe gevallen vastgesteld in Amsterdam. De hoofdstad registreerde 734 nieuwe besmettingen. In Rotterdam kwamen er 606 bevestigde gevallen bij en in Den Haag kregen 304 inwoners te horen dat ze besmet zijn geraakt. Het aantal besmettingen in Utrecht steeg met 117 en in Almere met 95. In de top van de Nederlandse ranglijst staan verder Breda, Schiedam, Bergen op Zoom, Gouda, Capelle aan den IJssel en Tilburg.

Strengere maatregelen werpen vruchten af

Bergen op Zoom was de afgelopen weken een grote brandhaard, maar daar breidt het virus zich steeds minder snel uit. In de afgelopen dagen zijn er slechts een paar gevallen vastgesteld. Burgemeester Frank Petter concludeert dat de strengere maatregelen die de Brabantse plaats vorige week invoerde, positief uitpakken.

Lees ook
Je baan verloren door de coronacrisis? In deze sectoren wordt hard gezocht naar personeel

Géén nieuwe gevallen

In ongeveer zestig gemeenten is de afgelopen week geen enkel nieuw coronageval vastgesteld. Daaronder zijn Assen, Baarn en Enkhuizen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock