Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Het WK voetbal in Qatar is behoorlijk omstreden: moet het worden geboycot?

Het WK voetbal in Qatar is behoorlijk omstreden: moet het worden geboycot?

Het WK voetbal in Qatar is behoorlijk omstreden: moet het worden geboycot?

Aan het eind van dit jaar vindt er weer een WK voetbal plaats. Normaal gesproken een feestelijk evenement, maar over deze editie zijn al geruime tijd negatieve geluiden te horen. Wij zetten voor je op een rij wat er nu precies aan de hand is met het aankomende WK in Qatar. 

Slechte behandeling arbeidsmigranten

Sinds in 2010 bekend werd dat het WK in Qatar zou plaatsvinden, komt het land al in opspraak. Het land, gelegen in het Midden-Oosten, zou namelijk mensenrechten schenden, zoals die van vrouwen, LHBTI+’ers én arbeiders. Duizenden arbeidsmigranten zijn vanuit Nepal, Bangladesh, Pakistan en Sri Lanka gekomen om te helpen aan de bouw van acht nieuwe voetbalstations.

Speciaal voor het WK worden deze stadions gebouwd. De arbeidsmigranten zijn enorm slecht behandeld. Dagelijks zouden er mensen overlijden. De temperatuur kan wel oplopen tot 50 °C, ook bevinden de arbeiders zich in onveilige situaties. Daarnaast werkten ze voor erg weinig geld.

Volgens The Guardian zijn er in Qatar tussen 2010 en 2020 ruim 6.750 arbeidsmigranten omgekomen. Daarbij moet wel vermeld worden dat hier ook migranten bijgeteld zijn die niet betrokken waren bij de bouw van de WK-stadions. Anderzijds zijn migranten uit sommige landen niet volledig meegeteld, dus het cijfer kan ook hoger uitvallen.

Boycot: goed idee?

Sommige organisaties riepen op tot een boycot. Zij zeggen dat je niet moet willen voetballen in een land waar mensenrechten geschonden worden. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) is nooit voorstander geweest van het WK in Qatar, maar doet niet mee aan de boycot. In maart 2021 schreef NOS dat bondscoach Frank de Boer en de voetballers van het Nederlands elftal voor verandering wilden zorgen door aandacht te schenken aan de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International vond een boycot geen goed idee. Zij willen liever dat er druk gezet wordt op de regering van Qatar, maar ook FIFA. Hierdoor hopen ze een betere situatie voor de arbeidsmigranten te creëren. Een boycot heeft ook weer een negatieve kant, namelijk dat de arbeiders zonder werk en zonder geld komen te zitten.

Lees ook
Don’t say gay: Florida wil wet aannemen die verbiedt om met kinderen te praten over seksualiteit en geaardheid

Positieve verandering

Secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB reisde het afgelopen jaar meerdere keren naar Qatar en is ervan overtuigd dat het WK voor een positieve verandering gaat zorgen in het land. “Mijn beeld over Qatar is echt een stuk genuanceerder geworden. Ze hebben echt stappen gezet, juist door het WK. En ze zijn er nog lang niet. Dat wil zeggen, als je het afzet tegen onze standaard”, vertelt De Jong op NU.nl. Hij voegt nog toe: “Wat er in het verleden is gebeurd, kunnen we niet veranderen. We willen ons wel inzetten voor duurzame verbeteringen.”

Ruud Bosgraaf van Amnesty International ziet ook verbeteringen in het WK-land. Zo is er onder andere een minimumloon ingesteld en is er sprake van een hitteprotocol. “Maar helaas worden die veranderingen lang niet door iedere werkgever geaccepteerd. En de regering van Qatar doet daar weinig aan. Daar ligt een rol voor de FIFA”, zegt hij op NU.nl. Daarnaast zou Qatar liegen over het aantal sterfgevallen gerelateerd aan de WK-stadions. “Dat is slecht voor hun imago. En ze hoeven dan de families van de dode arbeiders niet te compenseren”, legt Bosgraaf uit.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS Stories , NU.nl | Beeld: Getty Images