Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Zin in zon? Het is in Italië met 48,8 graden nog nooit zó heet geweest als nu

Zin in zon? Het is in Italië met 48,8 graden nog nooit zó heet geweest als nu

Zin in zon? Het is in Italië met 48,8 graden nog nooit zó heet geweest als nu

Ben je die kwakkelende zomer in Nederland maar zat? Heb je zin in zinderende hitte? Ga dan vooral naar Italië.

In de regio Syracuse op het Italiaanse eiland Sicilië is met 48,8 graden een Italiaans en mogelijk Europees hitterecord gemeten. De temperatuur moet nog officieel worden bevestigd, maar het lijkt erop dat het nog nooit eerder zó heet is geweest als nu.

Zweten maar

Het vorige Italiaanse record dateert van 1999, met 48,5 graden, ook op Sicilië. In 1977 waren in de Griekse hoofdstad Athene en in een stad iets verderop 48 graden gemeten. Dat geldt nog steeds als officieel Europees record. En al lijkt het misschien lekker puffen en bakken, er zitten ook vreselijke nadelen aan.

Brand

Want door de extreme hitte in het land woeden er veel bosbranden. Door de droogte, de hoge temperaturen en de harde wind laaien de branden gemakkelijk op en zijn ze moeilijk te blussen.

Lees ook
Nooit eerder viel er zóveel regen in de zomer (en – bummer – we hebben nog wat te goed)

Zomerweer in Nederland

Ook hier hebben we nu niks te klagen, overigens. Het is eindelijk lekker zomers weer met een temperatuur rond de 24 graden én veel zon. En laten we daar vooral nog van genieten, want na dit weekend lijkt het over te zijn met de pret. “Vrijdag wordt het wel koeler, in het zuidoosten mogelijk nog zo’n 25 graden. Gemiddeld over het land wordt het een graad of 22. In het weekend komen er iets meer wolkenvelden en wordt het rond de 21 graden”, zegt Buienradar-meteoroloog Thomas Vermeulen.

Verdeeld over het hele land neemt zondag de buienkans een beetje toe, maar volgens Vermeulen lijkt het grotendeels droog te blijven. “Na het weekend neemt de onzekerheid toe, met temperaturen rond de 21 graden. We moeten er dus maar van genieten”, aldus Vermeulen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty