Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Coronavaccinatie: krijg je heftigere bijwerkingen na je tweede prik dan na de eerste?

Coronavaccinatie: krijg je heftigere bijwerkingen na je tweede prik dan na de eerste?

Coronavaccinatie: krijg je heftigere bijwerkingen na je tweede prik dan na de eerste?

Een paar dagen extra moe en een arm met spierpijn. Dat houden de meesten van ons over aan de coronavaccinatie. Toch lijken de bijwerkingen van een tweede prik erger te zijn dan bij een eerste prik. Hoe kan dat? 

Allereerst: bijwerkingen zijn hartstikke normaal. Het is een teken dat het vaccin ‘werkt’.

Welke heb jij

Dat legt vaccinoloog Anke Huckriede van het UMC Groningen uit: “Allereerst: wat wij ‘bijwerkingen’ noemen zijn in principe tekenen van een goede reactie van het immuunsysteem”, zegt ze. “Je zou het dus ook ‘werking’ kunnen noemen. Maar het is niet zo dat mensen die geen bijwerkingen ondervinden, geen goede immuunrespons opbouwen.” Of je na de tweede prik meer last krijgt van moeheid, koorts of algehele malaise, hangt af van het type vaccin dat je hebt gekregen.

 “Bij de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna lijken de bijwerkingen na de tweede prik heftiger te zijn dan na de eerste, voor het AstraZeneca-vaccin lijkt dat andersom te zijn. Dit is inmiddels uit verschillende studies gebleken.”

Lees ook
Opgebiecht: ‘Ik heb geen zin in een corona vaccinatie’

Immuun zijn

Volgens de site van Lareb, het meldpunt waar alle bijwerkingen worden bijgehouden, klopt het inderdaad dat er meer meldingen komen van mensen die al hun tweede coronavaccinatie hebben gehad. Het gaat dan met name om klachten als vermoeidheid, spierpijn, koorts, misselijkheid en hoofdpijn. De klachten ontstaan op de dag van de vaccinatie en houden enkele dagen aan, tot ongeveer 5-6 dagen na de tweede prik. En waarom dat zo is? “Vermoedelijk zijn de heftigere bijwerkingen na de tweede prik met een mRNA-vaccin te wijten aan de immuniteit die door de eerste prik is opgebouwd. We noemen dit ‘verworven immuniteit’. Het lichaam reageert op de nieuwe blootstelling met de activatie van de eerder opgebouwde immuuncellen.”

Het fijne is dat tegen de meest voorkomende klachten zoals spierpijn en hoofdpijn, paracetamol prima werkt. Slik dit dan ook gewoon na je vaccinatie, om je lekker te blijven voelen. Houden de klachten langer dan een week aan? Bel dan met je huisarts. En als je klachten heftiger worden, dan ook.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images