Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Gianni van der B. verdachte bij methlab: waarom een zwart balkje als iedereen al weet wie het is?

Gianni van der B. verdachte bij methlab: waarom een zwart balkje als iedereen al weet wie het is?

Gianni van der B. verdachte bij methlab: waarom een zwart balkje als iedereen al weet wie het is?

Sinds maandag is bekend dat Gianni van der B. (29) een van de hoofdverdachten is in het onderzoek naar het grootste crystalmethlab dat ooit in Nederland is aangetroffen. Hij is bekend van het realityprogramma ‘Temptation island’. Overal verschijnt Gianni’s foto, maar mét een zwart balkje. Waarom is dat zo als toch iedereen al weet over wie het gaat? 

Onherkenbaar

In principe dient een zwart balkje en de verandering van de achternaam in een initiaal voor de privacy van de verdachte. Het gaat immers nog om een verdachte. Mocht diegene vrijgesproken worden, kan ‘ie verder leven ‘in de anonimiteit’.

Toch voelt het wat gek aan om een balkje te zien en een initiaal bij personen die al bekend zijn. Dat zagen we ook bij Jos B. Iedereen weet hoe hij eruitziet en iedereen weet zijn achternaam, toch werd hij ‘onherkenbaar’ gemaakt vanaf het moment dat hij aangehouden was.

Eigen beleid

Rosa García López, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vertelde meer over de zogenaamde privacyregels aan LINDA.nl. Zij legt uit dat elke redactie een eigen beleid heeft over het wel of niet gebruiken van een balkje. “Redacties maken hierover interne afspraken. Per geval beslist men wel of geen balkje over de ogen van de verdachte te plaatsen.”

Balkje of geen balkje, juridisch blijft er sprake van een verdachte. “Juridisch spreek je pas over een dader als hij of zij bericht is of schuldig is bevonden”, legt López uit. “Het niet gebruiken van een balkje en het vrijgeven van de volledige naam, kan een bewuste keuze zijn, die vaak in overleg met de politie wordt gemaakt. Dan gaat het er om het publiek zoveel mogelijk informatie te verschaffen om meer te weten te komen over de verdachte.” Dat zagen we dus tijdens de zoektocht naar Jos B.

Lees ook
Kwam Davide uit MAFS je al bekend voor? Dat kan kloppen, hiervan kan je hem kennen

Privacy

De NVJ hanteert een standaardregel wat betreft een balkje, maar daar mag van afgeweken worden. Er zijn namelijk geen wettelijke regels wat betreft journalistiek. “Op het moment dat een verdachte wordt aangehouden is het normaal gesproken wenselijk om een balkje te plaatsen. Het betreft immers een verdachte. Dan wordt ook alleen de voornaam en eerste letter van de achternaam vrijgegeven, in verband met de privacy”, vertelt López aan LINDA.nl.

Ook al wordt iemand verdacht, diegene blijft het recht op privacy behouden, legt López uit. “Tarik Z. werd daarom bijvoorbeeld formeel met afgekorte achternaam aangeduid, ook al kan iedereen die dat wil zijn volledige achternaam online vinden. Om dezelfde reden werd bij Volkert van der G., opgepakt na de moord op Pim Fortuyn, bijvoorbeeld ook niet zijn volle achternaam genoemd”, aldus López aan LINDA.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA.nl | Beeld: RTL