Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Massale steun van BN’ers voor wegens geslacht ernstig mishandelde Frédérique (14)

Massale steun van BN’ers voor wegens geslacht ernstig mishandelde Frédérique (14)

Massale steun van BN’ers voor wegens geslacht ernstig mishandelde Frédérique (14)

Op sociale media betuigen bekende Nederlanders hun steun aan de mishandelde Frédérique. Het 14-jarige meisje werd maandag door een groep ‘jongetjes’ (de daders zouden slechts tussen de 11 en 15 jaar oud zijn) zwaar mishandeld toen ze geen antwoord wilde geven op de vraag of ze een jongen of een meisje is.

Getuigen gezocht

De politie zoekt getuigen van het verschrikkelijke incident, dat plaatsvond in Amstelveen maandagmiddag en waarvoor nog geen aanhoudingen zijn verricht. Volgens getuigen gaat het om lhbtiq+-gerelateerd geweld, meldt de politie. Voorafgaand aan de mishandeling zou er een confrontatie hebben plaatsgevonden tussen het slachtoffer en de verdachten in winkelcentrum Westwijk. De politie is druk bezig met het inventariseren van camerabeelden en hoopt dat de verdachten daarop te zien zijn.

‘Compleet krankzinning’

De vader van het meisje schreef maandag in een bericht op LinkedIn dat ze is mishandeld nadat ze geen antwoord wilde geven op de vraag of ze een jongen of meisje is. Het meisje vond terecht dat ze daar geen antwoord op hoefde te geven en zei: “Dat maakt toch niet uit?” De jongen ging vervolgens heel agressief vlak voor haar staan om zijn vraag nog eens schreeuwend te herhalen. Daarop reageerde Frédérique: “Ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie je wilt”. Daarna heeft de jongen haar volledig verrot geslagen. “Compleet krankzinnig”, aldus haar vader.

Zware verwondingen

Frédérique brak daarbij haar neus, diverse tanden en liep een kaakfractuur op, aldus Paul. Of er hersenschade is ontstaan, wordt nog onderzocht. Het meisje moest behandeld worden in het ziekenhuis en daar in ieder geval de afgelopen nacht doorbrengen. Ze was maandag nog niet in staat om aangifte te doen, meldt de politie. In een interview met RTL Nieuws geeft haar vader aan: “Frédérique is een puber van veertien en weet niet of ze een jongen of meisje wil zijn. Ze kleedt zich niet te wild. Ze komt genderneutraal over.”

Massale steunbetuigingen

Aan de hand van het bericht van de vader van Frédérique kwamen veel steunbetuigingen binnen. Dinsdagochtend liet de familie weten in “zeer goede zin” overrompeld te zijn “door alle warme en liefdevolle reacties uit zowel binnen- als buitenland”. Meerdere BN’ers hebben ook van zich laten horen. Ze zijn onder de indruk van Frédérique’s kracht en spreken hun steun uit.

‘Verdrietigste nieuws van de maand’

Zo schrijft televisiemaker Arjen Lubach op Twitter: “Ik heb geen grapje, geen mening die jullie ook al niet hebben en alles wat ik denk is gratuit. Meestal zeg ik dan liever een keer niks, maar nu wel, want godverkut wat vind ik dit het verdrietigste nieuws van de maand. Sterkte Frederique.”

‘Je bent een ontzettende held’

Cabaretière Claudia de Breij bewondert Frédérique. “En dan met zoveel waardigheid blijven reageren. Frédérique, dit had jou nooit mogen overkomen, maar je bent wel een ontzettende held door zo trouw aan jezelf te zijn. Hou moed!”, schrijft ze, aangevuld met een rood hartje.

Treurnis

Ook D66-politicus Rob Jetten laat van zich horen. “Verschrikkelijk. Iedereen moet de vrijheid krijgen om zichzelf te kunnen zijn, zonder verantwoording daarover af te leggen aan anderen.” Thijs Römer wenst Frédérique veel sterkte. “Wat een treurnis”, schrijft hij.

#Jemagzijnwiejewilzijn

Bahia Tahzib-Lie, mensenrechtenambassadeur namens het Koninkrijk der Nederlanden, tweet de hashtag #jemagzijnwiejewilzijn. “Iedereen moet zijn volledige potentieel kunnen bereiken, ongeacht zijn genderidentiteit, genderexpressie en seksuele geaardheid.”

Lees ook
BN’ers op de bres voor 13-jarige Jacob: uitzetting dreigt voor oorlogsvluchteling na zes jaar in Nederland

Kaartjes voor Frédérique

Radiozender 538 is een kaartenactie voor de veertienjarige begonnen. Radio-dj’s Wietze de Jager en Iris Enthoven belden dinsdagochtend in De 538 Ochtendshow met haar vader, Paul Brink. De dj’s roepen iedereen op een kaartje naar Frédérique te sturen. “Dit soort dingen zou haar ongelooflijk goed helpen”, reageerde haar vader daarop.

Ook een kaartje sturen? Dat kan naar:
Zonnestudio Westwijk t.a.v. Frédérique
Marthahoeve 21
1187 LP, Amstelveen

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, RTL Nieuws | Beeld: ANP