Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Don’t say gay: Florida wil wet aannemen die verbiedt om met kinderen te praten over seksualiteit en geaardheid

Don’t say gay: Florida wil wet aannemen die verbiedt om met kinderen te praten over seksualiteit en geaardheid

Don’t say gay: Florida wil wet aannemen die verbiedt om met kinderen te praten over seksualiteit en geaardheid

In een paar Amerikaanse staten wordt een wet voorbereid die scholen verbiedt om met kinderen te praten over gender of seksuele geaardheid. Florida gaat daarmee tot nu toe het verst. De conservatieve gouverneur staat op het punt om de Don’t Say Gay-wet te ondertekenen. 

Wet

De senaat in Florida heeft een wet aangenomen die voorschrijft dat er met kinderen tot negen jaar niet gepraat mag worden over onderwerpen wat betreft gender, geaardheid, seksualiteit en lhbti. Ook met kinderen ouder dan negen jaar mag er alleen nog over die thema’s worden gesproken op een manier ‘passend bij de leeftijd’. Een erg vage omschrijving, hierdoor is de kans groot dat leerkrachten deze onderwerpen helemaal vermijden, uit angst voor strafvervolging of ontslag, schrijft NOS.

De conservatieve gouverneur, Ron DeSantis, staat dus op het punt om de wet te tekenen. Als hij dat doet, gelden de nieuwe regels vanaf 1 juli. Florida is niet de enige staat, zeker zeven andere bereiden een soortgelijke wetgeving voor. Mensenrechtenorganisaties en onderwijsbonden hebben al aangekondigd dat zij naar de rechter stappen mocht de wet definitief worden.

Voor- en tegenstanders

Er is veel commotie over de wet en de wetgeving kent vele tegenstanders. In het Pride Park voor het stadhuis van Miami Beach werd er geprotesteerd door jongeren, ouders en leraren. “We say nay to don’t say gay”, verkondigden de protesteerders. De wet wordt door hen de Don’t Say Gay-wet genoemd, omdat het volgens hen bijna onmogelijk is om straks nog het woord ‘gay’ te gebruiken op scholen in Florida.

Ook zijn er voorstanders van de wet. Anthony Verdugo, oprichter van de Christelijke Familie Coalitie, probeerde tegenstanders in de hoofdstad van Florida op andere gedachten te brengen. Hij stelde: “Op school moet de jeugd alleen leren lezen, schrijven en rekenen. De rest is aan de ouders.”

Lees ook
Shanghai gaat na twee jaar coronapandemie voor het eerst in lockdown

Veilig

In Nederland is het juist wettelijk verplicht voor scholen om te werken aan een respectvolle houding voor seksuele diversiteit. Dat hoort bij het werken aan een sociaal veilig klimaat en burgerschapsvorming, schrijft School & Veiligheid, een stichting die scholen helpt bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat, op hun website.

School & Veiligheid stelt dat leerlingen alleen goed kunnen leren als zij ook in de ontwikkeling van hun identiteit zichzelf kunnen zijn. De stichting ziet zorg voor genderidentiteit en seksuele identiteit als een onderdeel van het pedagogisch vakmanschap van elke leerkracht.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS, School & Veiligheid | Beeld: Getty Images