Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Waarom raken getrouwde vrouwen hun eigen achternaam vaak kwijt?

Waarom raken getrouwde vrouwen hun eigen achternaam vaak kwijt?

Waarom raken getrouwde vrouwen hun eigen achternaam vaak kwijt?

F1-coureur Lewis Hamilton (37) gaat zijn naam veranderen. Hij wil namelijk ook de achternaam van zijn moeder dragen, Larbalestier. “Ik wil dat omdat ik het principe niet helemaal begrijp dat wanneer mensen trouwen de vrouw haar naam kwijtraakt”, zei hij daarover. Ja Lewis, daar zeg je wat. Waarom is dat eigenlijk zo? 

Traditie

Een wetenschapper van The University of Nevada stelde na onderzoek in de Verenigde Staten en Engeland dat het aannemen van de mannennaam na het huwelijk misschien wel het meest traditionele rolpatroon is in de westerse cultuur. “Feministen hebben zich de laatste jaren afgevraagd waarom deze traditie zo breed gedragen blijft, terwijl de maatschappij verandert en vrouwen tegenwoordig een heel andere rol spelen in de samenleving en het arbeidsleven.”

Vrouwen die niet de naam van hun man aannemen, worden gezien als assertief, ambitieus en op zichzelf gefocust, blijkt uit eerdere onderzoeken. De hoofdonderzoeker van The University of Nevada zegt ook nog: “Onderzoek toont aan dat er een verband bestaat tussen tradities in heteroseksuele romantische relaties en machtsstructuren ten gunste van mannen.”

En het is meer dan alleen een traditie. “Het legt subtiele rolpatronen bloot en toont aan dat sommige idealen onbesproken blijven, ondanks dat ze een privilege voor mannen in stand houden”, aldus de Amerikaanse wetenschapper.

Lees ook
Niks meer van je laten horen: vrouwen ghosten veel meer dan mannen

Achternaam

Vroeger was het standaard om de achternaam van de man aan te nemen bij het trouwen. Inmiddels zijn er meerdere opties, maar wordt er toch voornamelijk nog gekozen voor (een combinatie met de) mannennaam. Zo kun je de achternaam van de man aannemen, zijn achternaam nemen gevolgd door jouw eigen achternaam, jouw achternaam houden gevolgd door zijn achternaam of je behoudt gewoon je eigen achternaam.

Kinderen

Inmiddels kun je ook voor jouw kinderen een andere naam kiezen dan per se de achternaam van de man. Dit moet je dan aangeven bij de burgerlijke stand. De gekozen optie bij het eerstgeboren kind geldt voor alle kinderen die eventueel daarna komen. Een gecombineerde achternaam, dus van beide ouders, is nog niet mogelijk. Daarvoor ligt wel een wetsvoorstel.

In relaties tussen twee vrouwen of twee mannen zit het weer net iets anders. Wanneer een vrouw zwanger is van een onbekende donor krijgt het kind automatisch de naam van de duomoeder, oftewel de partner van de biologische moeder. Als een moeder zwanger is van een bekende donor én de duomoeder het kind erkent, krijgt de baby de achternaam van de biologische moeder. Willen de moeders dit anders, dan kan dat worden aangegeven bij de burgerlijke stand. Bij een homostel is het meestal zo dat ze een kind adopteren. Dan kunnen ze de achternaam zelf kiezen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws, Metro, Rijksoverheid | Beeld: Getty Images