Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Gebroken nachten door een baby die niet wil slapen? Experts waarschuwen voor kinderslaapcoaches

Gebroken nachten door een baby die niet wil slapen? Experts waarschuwen voor kinderslaapcoaches

Gebroken nachten door een baby die niet wil slapen? Experts waarschuwen voor kinderslaapcoaches

Voor veel ouders met baby’s of kleine kinderen zijn de (nachtelijke) slaapjes een groot probleem. Ouders kampen met gebroken nachten en zitten vaak met hun handen in het haar. Sommigen besluiten daarom een slaapcoach in te schakelen. Het KRO-NCRV-programma Pointer waarschuwt ouders voor deze zogeheten kinderslaapcoaches.

Kinderslaapcoaches

Pointer is een journalistiek onderzoeksprogramma. Afgelopen week werd het fenomeen ‘kinderslaapcoaches’ onder de loep genomen. In het programma waarschuwen experts voor deze slaapcoaches, want iedereen mag zich een kinderslaapcoach noemen. Het is geen beschermd beroep, waardoor kwaliteitsverschillen groot zijn, veel adviezen van dergelijke slaapcoaches niet wetenschappelijk zijn onderbouwd en adviezen worden gegeven die juist averechts zouden kunnen werken.

Er zijn meer dan 100 kinderslaapcoaches in Nederland. Er zijn slechts twee officiële Nederlandse opleidingen tot kinderslaapcoach, maar niet elke ‘coach’ heeft een dergelijke opleiding gedaan.

Moeders die moeders helpen

In Pointer komt naar voren dat veel kinderslaapcoaches moeders zijn die zelf ook een kind hadden met slaapproblemen. De een heeft enkel een cursus van een paar dagen gevolgd in binnen- of buitenland terwijl anderen een cursus van een jaar hebben gevolgd.

Welke opleiding je ook hebt gedaan; iedereen mag zich een kinderslaapcoach noemen, want er is geen landelijke registratie. Er zijn ook geen kwaliteitseisen waaraan coaches moeten voldoen.

Slaapproblemen

Slaapproblemen bij baby’s en jonge kinderen komen veel voor. Zo’n 10 procent van de baby’s van 6 maanden oud heeft er last van, blijkt uit onderzoek van Pointer. Veel ouders merken dat mensen uit de omgeving deze slaapproblemen bagatelliseren. Niet altijd biedt de reguliere hulpverlening genoeg hulp. Dit is vaak waarom kinderslaapcoaches ingeschakeld worden.

Veel methodes van kinderslaapcoaches zijn echter niet wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd, waardoor het in sommige gevallen kan leiden tot verergering van dergelijke slaapproblemen.

Lees ook
Buiten roken is niet onschuldig: derdehandsrook is ook schadelijk voor kinderen

Experts waarschuwen

Orthopedagogen, somnologen (slaapgeneeskundigen) en jeugdartsen, die wel jarenlang hebben gestudeerd, waarschuwen voor de risico’s van mensen die zich kinderslaapcoach noemen. Veel zijn van mening dat er meer moet worden gekeken naar de achtergrond en opleidingen die coaches hebben gevolgd om zo de kwaliteit te kunnen garanderen.

Pointer is terug te kijken op NPO Start.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pointer (KRO-NCRV) (@pointer.kroncrv)

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images