Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Evenementen tijdens Dodenherdenking ongepast: ‘Ik mag geen brood halen, maar wel feesten’

Evenementen tijdens Dodenherdenking ongepast: ‘Ik mag geen brood halen, maar wel feesten’

Evenementen tijdens Dodenherdenking ongepast: ‘Ik mag geen brood halen, maar wel feesten’

Normaal gesproken staat 4 mei bekend als de dag waarop de Nationale Dodenherdenking plaatsvindt. Maar voor velen is het dit jaar ook de dag dat ze naar evenementen gaan. Denk hierbij aan ‘De Vrienden van Amstel Live’, concerten van Andrea Bocelli, en optredens van de Jeugd van Tegenwoordig. En dat vindt niet iedereen gepast.

Dat er dit jaar zoveel evenementen gepland staan tijdens de Nationale Dodenherdenking, heeft volgens Junior van der Stel van organisator MOJO alles te maken met de coronacrisis. Daardoor zijn er veel tours en andere evenementen verplaatst. “We hebben twee jaar gehad waarin concerten continu werden doorgeschoven, dus het kan gebeuren dat een band vraagt om op 4 mei in Nederland een show in te halen”, vertelt van der Stel. “Het is natuurlijk niet de eerste datum die we doorgeven, maar het is heel moeilijk om data te vinden voor het inhalen van al die concerten.”

Bijzonder rouwkarakter

Veel mensen vinden deze evenementen die gepland staan nogal ongepast. Zo ook Rémon Mulder, nabestaande van verzetstrijders Evert en Hans Blom. “4 mei is een avond met een bijzonder rouwkarakter en het ergert mij dat er dan een groot feest georganiseerd wordt. Ik vind het niet gepast als je kijkt naar het karakter van die dag”, zegt hij. Het doet Mulder pijn dat mensen zo met deze dag omgaan. “Mijn familie is opgegroeid met dat leed en dat is ook bij mij met de paplepel ingegoten”, vertelt Mulder. “Ik wil niemand verplichten om naar een herdenking te gaan, maar een evenement op zo’n avond vind ik toch gek.”

Twee minuten stilte

Concertorganisator MOJO laat wel duidelijk aan de artiesten weten dat 4 mei een herdenkingsdag is in Nederland. “Maar dit jaar ontkom je er niet aan om dan toch op zo’n dag een show te doen”, zegt Van der Stel. “We respecteren wel de herdenking tijdens de shows en houden om 20.00 uur uiteraard twee minuten stilte.” Rémon Mulder vindt vooral het tijdstip waarop de evenementen plaatsvinden vreemd. “De overheid zegt dat winkels verplicht om 19.00 uur dicht moeten, maar evenementen mogen wel. Ik mag geen brood halen in de supermarkt, maar wel feesten.”

Lees ook
Johan Derksen (73) stopt bij Vandaag Inside: ‘Ik ben er klaar mee’

‘We mogen weer’

Veel Nederlanders kiezen er dit jaar voor om een concert, feest of ander evenement te bezoeken op 4 mei. Dat was dertig jaar geleden wel anders. In 1985 en 1991 nam Nederland namelijk niet deel aan het Eurovisiesongfestival. Dit evenement werd beide jaren gehouden op 4 mei. Het was zeer ongepast om op deze datum deel te nemen aan een muziekwedstrijd. In 2022 lijkt de volksopinie hier wat milder in. Volgens onderzoeker van Nederlandse cultuur, Peter Jan Magry, komt dit ook deels door de drang om weer uit te kunnen gaan. “Vooral na twee jaar corona willen we dingen vieren. Organisatoren pakken ook graag dagen met een vrije dag erna, in dit geval 5 mei.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTLNieuws | Beeld: Brunopress