Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Eindelijk weer groots feest vieren? Burgemeesters praten over tóch grote schermen plaatsen voor EK

Eindelijk weer groots feest vieren? Burgemeesters praten over tóch grote schermen plaatsen voor EK

Eindelijk weer groots feest vieren? Burgemeesters praten over tóch grote schermen plaatsen voor EK

Voetbal mag dan meer een mannending zijn dan iets waar vrouwen het massaal warm van krijgen, toch heeft de oer-Hollandse oranjegekte bij het deelnemen aan een EK of WK altijd wel iets. En zeg eerlijk, hóe erg is Nederland – na zeven jaar zonder zo’n toernooi én anderhalf jaar corona – wel niet toe aan zo’n heerlijk zomerfeest met gezelligheid in straten, parken en op pleinen? Vorige week liet het Veiligheidsberaad weten dat samen kijken op grote schermen er dit EK helaas niet in zit. Toch blijkt nu dat het laatste woord daar nog niet over gesproken is.

Halsema wél voor schermen

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio gaat maandagavond in Utrecht toch nog een keer praten over het al dan niet plaatsen van grote videoschermen buiten, waarop liefhebbers kunnen kijken naar het EK voetbal. Het beraad had al besloten dat niet te doen, maar burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil het er opnieuw over hebben. Zij voelt wel voor het plaatsen van veel schermen in de stad, zodat zich overal maar kleine groepjes toeschouwers zouden verzamelen.

Versoepelingen op het oog

Demissionair minister-president Mark Rutte zei vrijdag dat de horeca hun gasten nog niet naar videoschermen mag laten kijken. Dat is ongewenst vanwege groepsvorming en onvoldoende afstand houden. Toch bespreken de burgemeesters dit punt nogmaals, want als het EK aan de gang is, komen er mogelijk nog meer versoepelingen, waardoor buiten sport kijken misschien wel zou kunnen. De finale van het EK is pas in juli. Het Veiligheidsberaad wil dat het beleid landelijk eenduidig is, om te voorkomen dat er een stormloop ontstaat op gemeenten met schermen.

Lees ook
Kabinet geeft groen licht voor vervroegde versoepelingen vanaf 5 juni: dít kunnen we verwachten

Openingsplan

Het Veiligheidsberaad gaat met justitieminister Ferd Grapperhaus vooruitkijken naar meer versoepelingen, stap 4 en 5 van het openingsplan van het kabinet. Gemeenten en veiligheidsregio’s zijn verantwoordelijk voor de handhaving van maatregelen en de burgemeesters willen weten hoe zij bijvoorbeeld de complete heropening van de horeca moeten aanpakken. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en cultuurminister Ingrid van Engelshoven geven maandagavond een presentatie van de resultaten van de experimenten met de fieldlabs.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP