Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Ook in eigen tuin oppassen voor tekenbeken: teken aangetroffen in kort gemaaid gras

Ook in eigen tuin oppassen voor tekenbeken: teken aangetroffen in kort gemaaid gras

Ook in eigen tuin oppassen voor tekenbeken: teken aangetroffen in kort gemaaid gras

Uit een tekentelling van Wageningen University blijkt dat teken in alle soorten begroeiing zitten. Dat betekent dat je ook in eigen tuin moet oppassen voor tekenbeten, aangezien teken ook in kort gemaaid gras zitten.

Tekentelling in Nederland

Uit meldingen op tekenradar.nl bleek al eerder dat je ook in eigen tuin een beet kan oplopen. Maar waar precies was nog onduidelijk. Daarom besloot de Wageningse universiteit een tekentelling te organiseren op dertig adressen door heel Nederland. Een witte doek werd over bepaalde plekken gewreven om te kijken hoeveel teken op die plekken aanwezig waren.

Er werden in 70% van de tuinen teken gevonden, een gemiddelde van zestien teken per honderd vierkante meter werd vastgesteld. In het bos komen veel meer teken voor, zo’n vier tot tien keer meer. Aangezien tuinen vaker en intensiever worden gebruikt, neemt de kans op een tekenbeet op die plek toe.

Lees ook
De Week van de Teek: in deze provincie is de kans op een tekenbeet het grootst

Kort gemaaid gras

Aanvankelijk werd gedacht dat kort gemaaid gras tekenvrij was. Dat blijkt dus niet zo te zijn. In alle soorten begroeiing zijn teken aangetroffen. Ook werden de beestjes op gras tussen tegels en in borders gesignaleerd. Een kwart van de teken werd gevonden in kort gemaaid gras. Zelfs op gazons die dagelijks onderhouden worden. Belangrijk dus om regelmatig op teken te checken, ook na een bezoekje in eigen tuin.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images