Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Zet je schrap: krijgen we deze week de eerste hittegolf van 2020?

Zet je schrap: krijgen we deze week de eerste hittegolf van 2020?

Zet je schrap: krijgen we deze week de eerste hittegolf van 2020?

Na een week van regen en bewolking begint maandag een droge en zeer warme periode, meldt Weeronline. Door een westenwind is de temperatuur maandag met 19 tot 24 graden nog normaal voor deze periode van het jaar, maar daarna schiet het kwik met een noodgang omhoog.

Boven de 30 graden

Dinsdag stijgt de temperatuur naar 22 tot 25 graden in de kustgebieden en op de Wadden en naar een zomerse 26 tot 28 graden landinwaarts. In het zuidoosten van Brabant kan het 29 graden worden. Woensdag tot en met vrijdag is het zeer warm met op veel plekken temperaturen van 27 tot 29 graden en in het zuiden, oosten en op de Veluwe wordt het 30 tot 33 graden.

Grote kans

Ook zaterdag kan het tropisch warm worden, maar dat is nog onzeker. In de loop van het weekend zal de temperatuur naar 23 tot 28 graden dalen. De kans op de eerste hittegolf van het jaar is dus groot. Daarvoor zijn vijf opeenvolgende zomerse dagen (25 graden of hoger) van in De Bilt minivereist, waarvan er minimaal drie tropisch zijn (30 graden of hoger). Volgende week koelt het weer enigszins af. Zon, wolken en enkele buien wisselen elkaar af en gemiddeld wordt het tussen de 20 en 25 graden.

Extreme droogte

De voorspelde hitte doet ons meteen verlangen naar koude douches en plonsen in een zwembad, maar we moeten deze zomer afkoelen met mate. Drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwt voor een lage waterdruk als iedereen tijdens de voorspelde hittegolf later deze week massaal en lang de kraan gaat opendraaien. Kort douchen, geen grote opzetzwembaden vullen en de tuin alleen sproeien als het echt nodig is, tussen 22.00 en 07.00 uur, zijn noodzakelijk. “Het is voor het derde jaar achter elkaar extreem droog, met name in het zuiden en oosten van het land. Door de droogte gebruiken mensen heel veel water, maar dat kan niet ongelimiteerd.”

Verboden te sproeien

Vitens raakt op piekmomenten zoals een hittegolf aan de grenzen van de capaciteit. Nu veel mensen deze zomer thuisblijven door de coronacrisis, stijgt de watervraag nog eens extra. Toen het met Pinksteren mooi weer was, kampte het bedrijf al met een watervraag die bijna nog nooit was voorgekomen. “We moeten gaan denken vanuit schaarste aan water”, aldus de waterbeheerders. Het kabinet werkt aan noodmaatregelen om het drinkwatergebruik in extreme situaties te kunnen beperken. In zo’n geval zou bijvoorbeeld het sproeien van de tuin met kraanwater verboden kunnen worden.

Lees ook
Klaar voor de zomer met een zwembad in de tuin? Waarom dat het slechtste is wat je kunt doen

Hittetips voor thuis

Wat je wél kunt doen om de hitte te lijf te gaan? Wat dacht van zelf dít waanzinnige mango-kokosijs maken (met maar drie ingrediënten!) en zorgen dat je voor een koud wijntje niet meer van je ligbed hoeft? En door je ventilator op déze ongewone plek in je slaapkamer te plaatsen, slaap je vele malen beter tijdens warmere dagen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, Weeronline | Beeld: iStock