Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Ook dát nog: eerste eikenprocessierupsen kruipen uit ei en gaan meteen in processie

Ook dát nog: eerste eikenprocessierupsen kruipen uit ei en gaan meteen in processie

Ook dát nog: eerste eikenprocessierupsen kruipen uit ei en gaan meteen in processie

De eerste eikenprocessierupsen van dit jaar zijn maandagochtend uit het ei gekropen. Voorzitter Arnold van Vliet van Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft de eerste rupsen maandagmorgen zelf waargenomen in Ede. “De rupsjes liepen in processie al over het takje”, vertelt hij.

Eieren komen in hele land uit

De bioloog had eerder een aantal eipakketjes op de takken van eikenbomen gemarkeerd, zodat hij ze makkelijk kon terugvinden. “Toen ik vanmorgen keek, zag ik dat ze eruit gekropen waren”, zegt Van Vliet. Volgens hem zullen de eitjes in het hele land op ongeveer op hetzelfde moment uitkomen. “De hoge temperaturen van nu helpen daarbij.”

Nog even geen eten

Biologen van het Kenniscentrum Eikenprocessierups hebben de ontwikkeling van de eitjes de afgelopen periode op verschillende plaatsen in de gaten gehouden. De experts voorspelden al dat de eitjes rond deze dag zouden uitkomen. De pasgeboren rupsen zullen het tijdens hun eerste levensdagen wel enige tijd zonder eikenbladeren moeten stellen. “Al zag ik dat de eerste bladeren zich al aan het ontplooien waren en bovendien kunnen de rupsen lange tijd zonder eten.”

Jeuk nog niet verwacht

Ondanks de ‘geboortegolf’ hoeven mensen zich voorlopig geen zorgen te maken over jeukklachten. Als de rupsen uit hun eitjes kruipen, hebben ze nog geen brandharen. Die krijgen ze naar verwachting in de tweede helft van mei. Dan beginnen de beestjes ook hun kenmerkende nesten te maken, aldus het kennisplatform.

Lees ook
Een jeukvrije zomer in 2020? Mogelijke oplossing eikenprocessierups gevonden

Bestrijding van start

Nu de eitjes zijn uitgekomen, kunnen gemeenten en bedrijven beginnen met het bestrijden van de rupsen. Een veelgebruikte vorm van preventieve bestrijding is het spuiten van aaltjes (nematoden). Dit is een biologische bestrijding, waarbij de aaltjes in de larven kruipen, waardoor de rupsen doodgaan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock