Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Eén ongevaccineerde coronapatiënt op de IC zorgt voor uitstel van 15 hartoperaties

Eén ongevaccineerde coronapatiënt op de IC zorgt voor uitstel van 15 hartoperaties

Eén ongevaccineerde coronapatiënt op de IC zorgt voor uitstel van 15 hartoperaties

Eén ongevaccineerde coronapatiënt neemt op de Intensive Care de plek in van maar liefst vijftien ‘gewone’ patiënten. Veel patiënten met kanker of hartpatiënten horen dat daarom hun operaties noodgedwongen worden uitgesteld. 

Ongevaccineerde coronapatiënt neemt plek in

In podcast De Dag vertelt Diederik van Dijk, hoofd Intensive Care in het UMC Utrecht, dat coronapatiënten er voor zorgen dat vele ‘gewone’ operaties geen doorgang kunnen vinden. Coronapatiënten krijgen in zekere zin voorrang in het ziekenhuis, volgens Van Dijk. Het blijkt dat maar liefst tachtig procent van de coronapatiënten die op de IC terecht komen ongevaccineerd is. Voor deze mensen is acute zorg nodig en vaak verblijven dergelijke patiënten wel drie weken lang op de IC. Dit terwijl hartpatiënten vaak één nacht na de operatie al van de Intensive Care af kunnen. De coronapatiënten houden deze bedden echter bezet, waardoor ziekenhuizen veel planbare operaties steeds verder moeten uitstellen. Eén coronapatiënt houdt de plek bezet van wel vijftien andere patiënten. Een behoorlijk grote groep patiënten die hulpeloos moet toekijken dat hun operatie wordt uitgesteld.

Lees ook
Column Lisa Loeb: ‘Een coronavaccin? Niet natuurlijk, dus slecht. Klein eten? Wel natuurlijk, dus goed’

Moeilijke beslissingen

Artsen moeten hierdoor lastige keuzes maken en operaties uitstellen. Het voelt voor hen ook onlogisch en paradoxaal dat “mensen die de medische wetenschap afwijzen op het punt van vaccinatie, er tegelijk wel volop gebruik van willen maken als ze zelf ernstig ziek worden”, zegt Van Dijk. Van Dijk is van mening dat de vaccins een goede remedie zijn tegen covid, maar desondanks blijven er ongevaccineerde patiënten binnen komen. “Nu raakt het systeem ontwricht door de extra stroom patiënten”.

Van Dijk oppert om IC-capaciteit in het buitenland te kopen, bijvoorbeeld in Duitsland. Zo kan de druk op de Intensive Cares in Nederlandse ziekenhuizen worden verminderd. Overigens is er nog geen sprake van code zwart, zegt Van Dijk. Al neemt de druk op de zorg wel behoorlijk toe omdat het aantal coronabesmettingen flink stijgt sinds een aantal weken. Dit zou kunnen betekenen dat er weer nieuwe coronamaatregelen worden ingesteld, maar dit blijft afwachten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA | Beeld: Getty Images