Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Durf te vragen: kan je een positieve testuitslag krijgen door de boosterprik?

Durf te vragen: kan je een positieve testuitslag krijgen door de boosterprik?

Durf te vragen: kan je een positieve testuitslag krijgen door de boosterprik?

Sinds vorige week kunnen alle 18-plussers een afspraak maken voor een boosterprik. Daar wordt tot nu toe massaal gebruik van gemaakt. Helaas worden er op dit moment ook veel mensen positief getest vanwege de omikronvariant. Kan je ook een positieve testuitslag krijgen als gevolg van de boosterprik?

Positieve testuitslag boosterprik

Sommige mensen zijn bang dat een coronavaccinatie een coronatest kan beïnvloeden. Er zijn mensen die namelijk snel na hun boosterprik een positieve (zelf)test hadden. Kan een je een positieve testuitslag krijgen door de boosterprik? Het antwoord is nee, dat kan niet. Een vaccinatie zorgt niet voor een een positieve test. Een coronabesmetting zorgt wél voor een positieve test. Een coronavaccin bevat een klein stukje van een coronavirus dat zorgt dat je lichaam uit zichzelf zogeheten spike-eiwitten van het virus aanmaakt. Je immuunsysteem wordt op deze manier geactiveerd en je lichaam maakt antistoffen aan tegen corona. Hierdoor ben je beter beschermd tegen een coronabesmetting en wordt je minder ziek van het virus. Er zit géén dood virus in je lichaam na een vaccinatie. Oftewel, je zal geen positieve test krijgen na een vaccinatie, ongeacht het type coronatest. Deze tests detecteren een ander deel van het virus, wat niet in het vaccin zit. Aangezien de omikronvariant van het virus zeer besmettelijk is, is het wel aan te raden om regelmatig een zelftest te doen. En ja, óók als je een boosterprik hebt gehad, want zelfs dan kan je nog besmet raken met het coronavirus.

Lees ook Dubbel pech: met ‘flurona’ heb je corona en de griep tegelijkertijd

Zelftest

Wil je een zelftest doen? Vergeet dan niet om het wattenstaafje ook even langs je keel te halen. Omikron is namelijk moeilijker te detecteren met een zelftest. “Omikron zit, in tegenstelling tot de deltavariant, eerder in de keel dan in de neus. Als je dan in de eerste dagen van de besmetting alleen afneemt in de neus, dan kun je een vals-negatief resultaat krijgen”, legt de Belgische viroloog Marc van Ranst uit aan Hart van Nederland. De viroloog moedigt mensen aan om een keeluitstrijkje te maken als extra stap tijdens het zelftesten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA | Beeld: Getty Images