Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Driekwart van coronapatiënten op intensive care ervaart na een jaar nog problemen

Driekwart van coronapatiënten op intensive care ervaart na een jaar nog problemen

Driekwart van coronapatiënten op intensive care ervaart na een jaar nog problemen

Driekwart van de coronapatiënten die op de intensive care zijn opgenomen, ervaart na een jaar nog altijd problemen. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van het Radboud UMC. Het gaat vooral over lichamelijke klachten, maar ook geheugen- en concentratieproblemen worden genoemd. Ook hebben enkele ex-coronapatiënten last van angstgevoelens.  

Klachten

Het onderzoek is uitgevoerd onder 264 coronapatiënten die op de intensive care hebben gelegen tussen maart en juli 2020. De gemiddelde leeftijd van die groep was 61 jaar. De groep bestond uit 176 mannen en 70 vrouwen. Een jaar na hun ic-opname hebben zij een vragenlijst ingevuld. De helft van de coronapatiënten gaf aan last te hebben van vermoeidheid. Daarnaast ervaren ze klachten zoals verminderde conditie, pijn, spierzwakte en kortademigheid.

Een op de vijf heeft last van angstgevoelens of posttraumatische stress. Cognitieve klachten, zoals geheugen- of concentratieproblemen komen voor bij een op de zes ex-patiënten. Al die aanhoudende problemen zijn vervelend voor velen in het dagelijks leven, blijkt ook uit het onderzoek. Meer dan de helft geeft aan werkgerelateerde problemen te hebben. Sommigen werken minder uren of zijn nog steeds met ziekteverlof. Enkelen hebben zelfs hun baan moeten opzeggen door hun klachten.

 Lees ook:
Veel BN’ers uiten kritiek op nieuwe coronamaatregelen voor de cultuursector

Onderzoek

Volgens het Radboud UMC is dit wereldwijd het eerste wetenschappelijke onderzoek naar langdurige klachten van coronapatiënten die op de ic zijn behandeld. Het onderzoek toont in ieder geval goed aan hoe slopend een ic-opname kan zijn. Tot vijf jaar na hun ic-opname willen de onderzoekers de ondervraagde patiënten blijven volgen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS | Beeld: GettyImages