Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Ga je binnenkort het jawoord geven? Dit zijn de goedkoopste en duurste gemeentes om in te trouwen

Ga je binnenkort het jawoord geven? Dit zijn de goedkoopste en duurste gemeentes om in te trouwen

Ga je binnenkort het jawoord geven? Dit zijn de goedkoopste en duurste gemeentes om in te trouwen

Ben je ten huwelijk gevraagd? Gefeliciteerd! Weet je nog niet in welke gemeente je het jawoord wilt geven en heb je een strikt budget? Dan is het slim om even naar de trouwprijzen te kijken per gemeente. In de ene gemeente ben je namelijk honderden euro’s duurder uit dan in de andere. Het kan tot wel 1.000 euro verschillen!

Duurste gemeentes om in te trouwen

Trouwsite ThePerfectWedding.nl heeft onderzoek gedaan naar de prijzen die 345 Nederlandse gemeentes rekenen voor een gemeentelijke trouwceremonie. De prijzen voor een trouwceremonie in het gemeentehuis, inclusief een speech van een ambtenaar van de burgerlijke stand, verschillen behoorlijk per gemeente. Ook zitten er flinke verschillen in de prijzen voor werk- en weekenddagen (en je raadt het al, de weekenddagen zijn het duurst).

De allerduurste gemeente om in te trouwen? Dat is Delft op een zondag, dit kost je maar liefst 2.139 euro. Wil je een goedkope bruiloft? Dan kun je het beste op een doordeweekse dag trouwen in de gemeente Noord-Beveland in Zeeland. Dat kost je slechts 155 euro, een koopje dus!

Mocht je willen trouwen op een werkdag en een krap budget hebben, dan kun je beter niet in de gemeente Utrecht trouwen. Dit kost je namelijk 829 euro.

Trouwen steeds duurder

Gemiddeld kost het een koppel 412,99 euro als ze willen trouwen op een doordeweekse dag. Behalve op vrijdag, dan betaal je bijna twee tientjes meer. Zaterdag is vaak een populaire trouwdag, maar kost maar liefst 693,34 euro gemiddeld.

Ongeveer 40% van de gemeentes biedt de mogelijkheid om op een zondag te trouwen. Je moet dan wel wat dieper in de buidel tasten, want je betaalt gemiddeld 853,25 euro voor deze weekenddag.

Lees ook
Zo ziet het ‘chagrijnige’ bloemenmeisje van de bruiloft van Kate en William er nu uit

Gratis trouwen?

Je wist het misschien nog niet, maar je kunt gratis en voor niks te trouwen. Minstens één keer per week moet een gemeente een moment aanbieden om gratis het jawoord te geven. Alle gemeentes met meer dan 10.000 inwoners moeten zelfs twee momenten aanbieden.

Het klinkt misschien heel aantrekkelijk om kosten te besparen, maar voor de gratis trouwmomenten zijn lange wachttijden. Soms moeten koppels 9 maanden wachten voordat ze gratis het jawoord kunnen geven. Dus misschien is het toch slimmer om wat extra geld te sparen voor de trouwceremonie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl, The Perfect Wedding | Beeld: Getty Images