Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Dit zijn de andere klachten die je bij omikron krijgt in vergelijking met de deltavariant

Dit zijn de andere klachten die je bij omikron krijgt in vergelijking met de deltavariant

Dit zijn de andere klachten die je bij omikron krijgt in vergelijking met de deltavariant

Lange tijd was de deltavariant van het coronavirus de meest voorkomende variant in Nederland. Sinds een aantal weken houdt echter de omikronvariant de gemoederen bezig. Omikron is besmettelijker dan de deltavariant, maar er is verder nog maar weinig bekend. Wat zijn de klachten van omikron in vergelijking met de deltavariant?

Klachten omikron

Sinds een aantal weken wint de omikronvariant aan terrein in Nederland. Elke coronavariant heeft andere klachten tot gevolg, hetzelfde geldt voor omikron. De World Health Organization (WHO) noemt de omikronvariant zorgelijk, voornamelijk omdat deze variant zich veel sneller verspreidt dan eerdere varianten.

Angélique Coetzee, een Zuid-Afrikaanse arts, ontdekte de nieuwe variant van corona. Volgens haar zijn de meest voorkomende symptomen van omikron “hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid”. Andere klachten die mensen hebben waren een verstopte neus en een pijnlijke keel. Volgens Coetzee zorgt de omikronvariant niet voor hoge koorts of benauwdheid.

Coetzee meent dat de klachten van een omikronbesmetting relatief mild zijn, vooral bij gevaccineerde mensen. Er zijn echter veel zorgen, omdat de hoge besmettelijkheid van de omikronvariant alsnog tot problemen kan leiden in de zorg. Er moet meer en langer onderzoek gedaan worden om de klachten van omikron in kaart te brengen. Deels omdat de resultaten uit Zuid-Afrika niet representatief zijn voor Nederland. Ook omdat het een paar weken duurt voordat het ziekteverloop duidelijk is.

Verschil met deltavariant

De deltavariant was lange tijd de meestvoorkomende variant van het coronavirus. Bij de deltavariant zijn vooral hoofdpijn, keelpijn en een loopneus veelvoorkomende symptomen. De symptomen verschillen dus niet eens zo heel veel van de omikronvariant, behalve dat bij de deltavariant keelpijn en een lopende neus vaker lijken voor te komen.

De klachten van beide coronavarianten worden nog wel eens verward met een normale verkoudheid. Daarom blijft het belangrijk om jezelf te testen als je klachten hebt, eerst met een eventuele zelftest en vervolgens bij de GGD. Zo weet je zeker of je besmet bent met corona of niet en besmet je geen mensen in je omgeving.

Lees ook
Waarom een boosterprik wel kan helpen tegen de besmettelijke omikronvariant

Omikron en vaccins

De omikronvariant heeft een andere genetische code dan voorgaande coronavarianten. De huidige coronavaccinaties bieden tegen deze variant daarom minder bescherming dan tegen de andere varianten, maar hoeveel moet nog verder worden onderzocht. Een boosterprik is echter wel belangrijk, om de effectiviteit en bescherming van de coronavaccins op te krikken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be, Trouw | Beeld: Getty Images