Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Dit zegt het rioolwater over het drugsgebruik of aantal covid-infecties in jouw gemeente

Dit zegt het rioolwater over het drugsgebruik of aantal covid-infecties in jouw gemeente

Dit zegt het rioolwater over het drugsgebruik of aantal covid-infecties in jouw gemeente

Denk je nu ieuw rioolwater? Think again! Rioolwater is meer dan alleen doorgespoelde uitwerpselen. Ieder jaar wordt er een rioolwateronderzoek gedaan en daar komen interessante gegevens uit. Bijvoorbeeld hoeveel drugs er in een bepaalde stad zijn gebruikt of hoeveel covid-infecties er waren.

Drugsgebruik

Het rioolwateronderzoek wordt niet alleen in Nederland gedaan, maar in 74 Europese steden. Ieder jaar weer scoren Nederlandse steden hoog wat betreft drugsresten in het rioolwater, zo ook in 2021. Amsterdam en Utrecht zijn koplopers als het gaat over mdma-gebruik. Ook staat Amsterdam in de top 3 van cannabis en cocaïne.

Onderzoek over drugsgebruik is vaak lastig, aangezien niet iedereen daar eerlijk over is. Maar uit het rioolwater kunnen onderzoekers dus al heel veel informatie halen. Als je drugs gebruikt hebt, plas je de resten uit. Hierdoor komt het dus in het rioolwater terecht. Het blijkt dat mdma minder gebruikt wordt dan voor de coronacrisis. Dat is vermoedelijk te wijten aan de weinige feestjes en festivals. Ook het gebruik van cocaïne daalde, maar nam vorig jaar weer toe.

Gezondheid

Naast drugsresten onderzoekt het RIVM het rioolwater op deeltjes van het covid-virus. Zo is de verspreiding van het coronavirus herleidbaar. Ook informatie over medicijngebruik blijkt uit het rioolwater. Zo is te zien dat er drie keer meer werkzame stoffen van erectiepillen in het rioolwater is gevonden dan artsen hebben voorgeschreven. Dat betekent dat erectiepillen waarschijnlijk vaak illegaal worden gekocht en gebruikt.

Dan heb je nog zoiets als de ‘big brown data’, de gegevens van darmbacteriën. Door de big brown data wordt duidelijk in welke gemeenten veel obesitas voorkomt. De opmaak van darmbacteriën van mensen met obesitas is namelijk anders. Het RIVM spreekt over het riool als een ‘graadmeter voor de gezondheid van de bevolking’.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: nosop3 | Beeld: Getty Images