Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Dít kan jij doen voor de queer-community (in plaats van feesten tijdens Pride)

Dít kan jij doen voor de queer-community (in plaats van feesten tijdens Pride)

Dít kan jij doen voor de queer-community (in plaats van feesten tijdens Pride)

Dit weekend barst Pride Amsterdam 2022 los en kleurt onze hoofdstad weer in álle kleuren van de regenboog. Vooral de canal parade is één groot feest en we love it! Maar vraag jezelf óók eens af: wat kan ik eigenlijk betekenen voor de queer-community?

1. Lees je in

Je hebt al een goed begin gemaakt door dit artikel aan te klikken! Knowledge is key. Lees artikelen, boeken, tijdschriften, posts, verhalen, interviews. Luister podcasts, audioboeken en naar ervaringen van queer mensen. Kijk films, series of documentaires. Of volg social media-kanalen van organisaties, stichtingen en queer creators. Wees vooral niet bang om fouten te maken.

Lees bijvoorbeeld dit boek van Tobi Lakmaker, kijk deze documentairereeks van de VPRO of luister deze podcast van Daniël van de Poppe, Jules de Keiser & Rocher Koendjbiharie.

2. Durf te vragen

Wees ook niet bang om dingen te vragen vanuit een open nieuwsgierigheid. Dat doe je door open vragen te stellen, zonder aannames. Bedenk je wel dat niet iedereen altijd en op ieder moment jouw vragen kan of wil beantwoorden. Respecteer het als diegene dat aangeeft.

Je kunt ook oprecht aan iemand vragen wat je kunt doen om diegene beter te ondersteunen. Waar ze mee gebaat zijn en wat hen zou helpen. Luister vervolgens zonder oordeel, ook als iemand alleen diens frustraties of zorgen wil uiten. Bied steun en empathie. Wees een bondgenoot.

3. Spreek je uit

Maakt iemand een ‘grap’ met een homofoob (of soortgelijk) karakter? Actrice Hanna van Vliet heeft hier een goede tip voor: “Blijf niet stil, maar zeg er iets van. Als je dat lastig vindt, kan je ook ‘onwetend’ spelen en vragen: ‘Wat bedoel je daarmee?’. Alsof je het echt niet snapt. Dan moet diegene z’n ‘hilarische grap’ gaan uitleggen en wordt het vaak heel ongemakkelijk.”

Spreek je ook uit tegenover mensen die kwetsende of denigrerende opmerkingen maken over anderen. Ook als je tante Jo of opa Piet dat doet. Hoe lastig je het misschien ook vindt. Het helpt enorm als het niet altijd leden van de regenboog-community zélf zijn die er iets van zeggen, maar als anderen dit ook voor hen doen.

Lees ook
Selma Omari (28): ‘Ik wil een boegbeeld zijn voor andere jonge vrouwen’

4. Let op je taalgebruik

Een aanname is gauw gemaakt. Ga er niet zomaar vanuit dat iemand of mannen valt, puur omdat ze vrouw is. En vraag een man niet automatisch naar zijn ‘vriendin’. Je kan dit makkelijk oplossen door te vragen naar iemand partner.

Ga er niet automatisch vanuit dat iedereen in je omgeving hetero en/of cis is. Let daarbij op je taalgebruik. In plaats van vragen naar iemands ‘vriend’ of ‘vriendin’ kun je bijvoorbeeld ook spreken over iemands ‘partner’.

5. Heb respect voor andermans wensen

Zoals we hierboven al schreven: woordkeuze is ontzettend belangrijk en kan heel nauw komen. Wees je bewust van onder andere voornaamwoorden (hij/zij/hen/die). Vul ze niet voor iemand in, maar vraag ernaar als je het niet goed weet.

Spreek mensen vervolgens ook echt aan met die juiste voornaamwoorden, ook als de persoon in kwestie zelf niet aanwezig is. Je kan zelf ook je voornaamwoorden in je bio op Instagram, Facebook of LinkedIn zetten. Of in je werk-handtekening. Ook als je cisgender bent (iemand die zich prettig voelt bij de genderidentiteit die bij de geboorte is toegewezen). Op die manier normaliseer je het vermelden van voornaamwoorden, wat bevorderlijk is voor de inclusiviteit.

Queer-accounts om te volgen en van te leren

Omdat je nooit uitgeleerd bent, hier een aantal inspirerende en leerzame queer-accounts op social media om te volgen:

🏳️‍🌈 Expreszo: online queer magazine gemaakt door en voor lhbtqi+-jongeren.

🏳️‍🌈 De GenderZender: Lela leert je alles rondom gender en deelt ook hun eigen ervaringen rondom hun transitie.

🏳️‍🌈 Kutmannen: Bappie en Jason delen educatieve filmpjes over alles rondom trans zijn en in transitie gaan.

🏳️‍🌈 Black Queer & Trans Resistance en Black Pride: actiegroepen/organisaties die zich inzetten voor de zwarte queer gemeenschap.

🏳️‍🌈 Winq Magazine: Nederlands grootste queer lifestyle magazine.

🏳️‍🌈 Maruf Foundation: internationaal platform voor queer moslims.

🏳️‍🌈 Pride and Sports: platform voor Nederlandse queer sporters.

Fijne Pride!

Bron: FunX / VPRO / OneWorld | Beeld: Getty Images