Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Dit is wat we tot nu toe weten over de seksuele wanpraktijken bij The Voice of Holland

Dit is wat we tot nu toe weten over de seksuele wanpraktijken bij The Voice of Holland

Dit is wat we tot nu toe weten over de seksuele wanpraktijken bij The Voice of Holland

Het programma The Voice of Holland is sinds dit weekend in opspraak vanwege beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij het programma. Ondertussen is er al veel gebeurd. Hier volgt een overzicht van de ontwikkelingen en berichtgeving rondom The Voice.

The Voice of Holland

Presentator Tim Hofman heeft voor zijn BNNVARA-programma BOOS een brief gestuurd naar RTL met daarin aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik rondom The Voice. RTL en producent ITV besloten per direct dat The Voice of Holland niet meer zal worden uitgezonden. “Op basis van deze aantijgingen is contact opgenomen met producent ITV en is er in overleg besloten dat ITV, onmiddellijk een zorgvuldig, onafhankelijk onderzoek zal initiëren”, laat RTL in een verklaring weten.

“Onze hoogste prioriteit is het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving voor iedereen die deelneemt aan – of werkt aan – onze shows en er is bij ITV Studios sprake van een zerotolerancebeleid ten aanzien van het soort gedrag waarvan wordt gezegd dat het heeft plaatsgevonden. We hebben onmiddellijk opdracht gegeven voor een extern onderzoek naar de aantijgingen”, liet ITV weten.

Er waren pas net twee afleveringen van The Voice of Holland op televisie uitgezonden. Er stonden eigenlijk vijftien afleveringen op de planning, waarvan er twaalf zijn opgenomen. De laatste drie afleveringen zouden live zijn. The Voice wordt de komende maanden vervangen door het programma I Can See Your Voice, wat eigenlijk pas in februari zou worden uitgezonden.

Jeroen Rietbergen neemt ontslag bij The Voice

Vrij snel na het bericht dat The Voice niet meer zou worden uitgezonden, laat bandleider Jeroen Rietbergen weten dat hij opstapt. Rietbergen speelde altijd mee met de band voor het programma en zou je kunnen kennen als de man van presentatrice Linda de Mol. Hij is daarmee dus ook de zwager van John de Mol, de bedenker van The Voice. De muzikant erkent dat hij ongepast gedrag heeft vertoond en dat hij ‘contact van seksuele aard’ had met diverse vrouwen die betrokken waren bij het programma.

In een verklaring laat Rietbergen weten dat zowel de programmamakers als zijn partner Linda de Mol op de hoogte waren van zijn gedrag. “Vanaf het moment dat ik door mijn opdrachtgever streng ben aangesproken op mijn gedrag. Ik heb toen met grote schaamte mijn vrouw op de hoogte gesteld. Dat heeft tot gevolg gehad dat onze relatie is beëindigd en wij uit elkaar zijn gegaan, met veel verdriet voor mijn gezin.” Zijn gezin is nu weer bij elkaar. Jeroen laat weten dat hij veel liefde heeft voor Linda. “Bij mijn gezin en mijn werkgever ben ik al eerder diep door het stof gegaan, maar bij deze wil ik aan de betreffende vrouwen mijn oprecht gemeende excuses aanbieden voor dingen die ik nooit had mogen doen.”

Aangifte tegen Ali B

Rietbergen was niet de enige man die betrokken is bij het schandaal. Zo werd zaterdag ook bekend dat er een aangifte is gedaan tegen coach Ali B. Ook hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het management liet weten dat Ali B alles ontkent. “Ali heeft nooit misbruik gemaakt van zijn positie en heeft zich nooit seksueel grensoverschrijdend gedragen. We wachten het onderzoek met vertrouwen af”, schreef zijn management op Instagram.

Reacties van presentatoren en juryleden

TVOH-presentatrice Chantal Janzen liet zondag weten dat ze niet op de hoogte was van de ernstige praktijken die zich achter de schermen afspeelden. “Aan de partijen en aan de mensen die blijkbaar al zo’n 10 jaar lang van de misselijkmakende praktijken bij The Voice afwisten, ze verzwegen en in de doofpot stopten, maar nu reageren in de pers met ‘we zijn enorm geschrokken’: laat deze woorden aub over voor de slachtoffers.”

Ze zou hiermee verwijzen naar verschillende werknemers die op de hoogte waren van het grensoverschrijdende gedrag, maar er niks mee deden. Ook zou ze hiermee kunnen verwijzen naar collega Linda de Mol, die wist dat haar man, Jeroen Rietbergen, ongepast gedrag heeft vertoond bij TVOH. Ook benadrukt Chantal dat er veel mensen zijn die wel keihard meewerken aan het programma. “Het werk van deze grote groep mensen, leiding, opdrachtgevers, kandidaten en medewerkers, wordt nu verpest door de acties en het geheimhouden van een kleinere groep mensen door de jaren heen.”

Martijn Krabbé laat ook weten ‘in shock’ te zijn door het nieuws. “Het is heel goed dat alles wordt onderzocht. Ik hoop dat de waarheid boven tafel komt. Voor nu wil ik iedereen die hier schade en verdriet door is toegebracht heel veel sterkte wensen”, schreef hij op Twitter. Ook coaches Waylon en Glennis Grace laten weten geschokt te zijn over het nieuws. Wendy van Dijk liet weten dat zij ook geen idee had van wat er zich achter de schermen afspeelde.

Anouk stapt op bij The Voice

Coach Anouk liet zondag weten dat ze stopt als coach bij The Voice. “Ik heb besloten dat ik niet meer terug wil komen bij The Voice. Het is gewoon een corrupte bende. Ik wil niet werken op een plek waar jarenlang een aantal mannen gewoon misbruik hebben gemaakt van hun positie en waar er bewust voor is gekozen het stil te houden en de andere kant op te kijken. Dat kan echt niet. Dan heb je echt een structureel probleem. Daar wil ik geen onderdeel van zijn”, vertelt de zangeres in een Instagram-video.

Opvallend is echter dat jaren geleden Anouk bij College Tour een vreemd advies gaf aan studenten: “Over lijken stappen. Als er moet worden geneukt, wordt er geneukt. (…) Ik kan niet zeggen, blijf bij jezelf.” Een opmerkelijke uitspraak van de zangeres.

Sponsor T-mobile stopt

T-Mobile was een van de grote sponsoren van The Voice of Holland. Zondag liet het bedrijf weten dat ze het programma niet langer sponsoren vanwege alle ophef. “Wij hebben besloten op basis van alle berichtgeving van de afgelopen 24 uur het sponsorschap van het huidige The Voice of Holland per direct stop te zetten. We keuren elke vorm van grensoverschrijdend gedrag af en nemen hier als bedrijf nadrukkelijk afstand van. Nogmaals ons medeleven gaat uit naar alle betrokkenen”, luidde het statement.

Ook supermarktketen Lidl was een sponsor van het programma. Een woordvoerder liet weten dat het sponsorschap beëindigd is aangezien het programma is opgeschort.

Lees ook
Ex-model Thysia werd verkracht door haar agent: ‘Ik was vereerd door de gouden bergen die hij beloofde’

Johnny de Mol reageert

Johnny de Mol, de neef van Linda, geeft in een interview met 100% NL aan dat hij het lastig vindt om vanavond zijn talkshow HLF8 te presenteren. In het programma zullen de gebeurtenissen rondom The Voice zeker worden besproken. “Maar ja we zijn een talkshow en dan móet je het er over hebben”, zegt Johnny tegen 100% NL.

“Het is absoluut een dubbel gevoel omdat er ontzettend veel speelt. En dat is natuurlijk voor heel veel partijen heel vervelend met name de kandidaten die hier te maken mee hebben gehad. Dat wens je niemand toe. En aan de andere kant is er natuurlijk ook emotie bij de familie. Dus het is heel dubbel”, vertelt Johnny over de impact op zijn familie. Johnny heeft al contact gehad met Linda en met zijn vader John de Mol.

Johnny is wel van mening dat het belangrijk is om zowel het onderzoek van RTL en ITV als de uitzending van BOOS af te wachten. “Voordat we allemaal insinuaties gaan doen en voordat we allerlei dingen gaan overnemen en wijzen”, aldus Johnny.

Relatie Linda de Mol en Jeroen Rietbergen voorbij

Maandagochtend liet Linda de Mol in een statement weten dat haar relatie met Jeroen Rietbergen voorbij is.

“Lieve allemaal. Sinds een paar dagen zit ik in een verschrikkelijke nachtmerrie. Er zijn zo ontzettend veel dingen naar boven gekomen waar ik geen weet van had en waarvan ik, omdat ze anoniem zijn, niet weet wat waar is en wat niet. Ik heb inmiddels mijn relatie verbroken, Jeroen woont niet meer bij mij. Mijn werkzaamheden leg ik de komende tijd neer in de hoop dit een plek te kunnen geven en ik vraag iedereen mijn gezin met rust te laten”, schrijft de presentatrice.

Opmerkelijk is dat in een eerder statement van Jeroen naar voren kwam dat zowel de programmamakers als Linda de Mol wisten van zijn ongepaste gedrag. Noch de medewerkers van The Voice, noch Linda de Mol zelf hebben ooit over deze wanpraktijken gesproken. Veel mensen vinden het stuitend dat de presentatrice dit in de doofpot heeft gestopt en nooit iets heeft gezegd over deze kwalijke gebeurtenissen.

Johnny zichtbaar geëmotioneerd in talkshow

Johnny is de eerste ‘de Mol’ die op televisie uitspraken doet over zijn familie en het The Voice-schandaal. Want wist hij ervan? Wist hij dat zijn tante Linda en zijn aangewaaide oom Jeroen uit elkaar waren hierom? Nee, dat wist hij niet. Maar wist zijn vader John, de bedenker van The Voice, wat er speelde op zijn werkvloer? ‘De leidinggevenden wisten daarvan. Ik neem aan hij ook’, zei Johnny maandagavond in HLF8 over zijn vader John.

Johnny was zichtbaar emotioneel, maar ging het onderwerp niet uit de weg. “We zijn een talkshow en dan móet je het er over hebben. Het is absoluut een dubbel gevoel omdat er ontzettend veel speelt. En dat is natuurlijk voor heel veel partijen heel vervelend, met name de kandidaten die hiermee te maken hebben gehad. Dat wens je niemand toe.”

In de uitzending zei Johnny onder andere dat zijn tante verschrikkelijk verdrietig is en dat hij haar heeft gezien in de afgelopen dagen. Ook zegt hij dat hij meeleeft met de slachtoffers en dat hij Jeroen Rietbergen een “ongelofelijke klootzak” vindt. “Dat is natuurlijk echt een lul-de-behanger, maar tegelijkertijd moet ik er ook bij zeggen: we houden natuurlijk wel van hem.”

Oud-kandidaten The Voice doen hun verhaal bij BEAU

Maandagavond vertelde oud-kandidaat Nienke Wijnhoven over haar ervaringen met Jeroen Rietbergen in een uitzending van BEAU. “Je bouwt een dusdanige band op, dat je zelf het moment dat het grensoverschrijdend wordt niet meer ziet, dat punt is zoek.” Tijdens een zangles lag ze op de grond en Jeroen zag haar liggen. “Hij zei toen: ‘Ik zou er wel op willen liggen.’” Ook vertelde ze dat hij haar een keer heeft betast.

Kirsten Berkx deed in 2017 mee aan The Voice. Ze hoorde eerder al geruchten over hem. “Als muzikant was hij prettig om mee te werken. En tot het moment dat hij een keer een nare opmerking naar mij maakte, heb ik nooit een rare vibe gehad.” Maar op een dag liep Kirsten na een repetitie door de gang in een soort pyjama-outfit. Toen Jeroen langsliep zei hij: “Wat heb jij een geil broekje aan.” Ze kan er nog boos om worden, zoiets zeg je gewoon niet. “Je hebt als man niet het recht om zoiets te zeggen tegen een meisje. Alleen mijn lief mag zoiets zeggen.”

Beide vrouwen waren zichtbaar geëmotioneerd toen ze hun verhaal vertelden. Toentertijd durfden ze er allebei niks van te zeggen. “Ik heb het waarschijnlijk stom weggelachen”, zegt Kirsten. “Op dat moment ga je eerst schuld bij jezelf leggen”, vertelt Nienke. Ook waren de strenge contracten iets wat de dames angstig maakte. “Je hebt een contract getekend waarvan je bij god niet meer weet wat er in staat.” Een overtreding maken kan duizenden euro’s kosten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Instagram, RTL BoulevardStory | Beeld: BrunoPress