Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Voor als je het van plan was: dit is waarom je nooit parels of jade eieren in je vagina moet stoppen

Voor als je het van plan was: dit is waarom je nooit parels of jade eieren in je vagina moet stoppen

Voor als je het van plan was: dit is waarom je nooit parels of jade eieren in je vagina moet stoppen

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) waarschuwt voor gevaarlijke producten, zoals parels en jade eieren, die je in je vagina kunt stoppen. De vereniging wil voor eens en altijd afrekenen met de misvattingen over vaginaproducten. De VtdK zegt dat deze producten niet nodig zijn en zelfs schadelijk kunnen zijn.

Schadelijk

De vagina is zelfreinigend en heeft niet allerlei gekke producten nodig om te ‘detoxen’. Ook waarschuwt gepensioneerd gynaecoloog Hans Vemer van de VtdK dat dergelijke producten juist schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de vagina, zoals jade eieren. Die worden verkocht met de slogan ‘vitaliserend voor de vagina’. Echter komen er vooral bacteriën in en op de steen, meldt Vemer aan RTL Nieuws.

Hij legt uit: “In de steen zitten microscopisch kleine gaten en scheuren. Als je zo’n ei op kweek zet, komt daar vrijwel altijd iets uit. Dat is op zich niet erg, maar als je het ei vervolgens ongesteriliseerd lang in je vagina laat zitten, kan dat een infectie veroorzaken.” Het bedrijf dat de eieren maakt, mag na een rechtszaak in 2017 de jade eieren ook niet meer verkopen met die foute gezondheidsclaim.

Detox yoni pearls

Vemer vertelt aan RTL Nieuws over kruidenzakjes, de zogenaamde detox yoni pearls, die je in je vagina moet inbrengen en een tot drie dagen moet laten zitten. “Belachelijk”, noemt hij het. Het is link om een kruidenzakje in de vagina in te brengen, meldt Vemer. “Zo’n behandeling is echt vragen om infecties in de vagina, maar ook in de baarmoeder of eileider”, vertelt Vemer die meerdere jonge vrouwen met klachten in zijn praktijk heeft gezien. De pearls zijn verboden in Canada, in ons land (nog) niet.

Lees ook
Dit is dus de reden waarom je vagina ‘ruikt’ na de seks

Vaginale vernauwingsstaven

Daarnaast waarschuwt de Vereniging tegen de Kwakzalverij voor vaginale vernauwingsstaven. Ook het Bijwerkingencentrum Lareb waarschuwde voor dit product. De staaf zou moeten zorgen voor seksueel genot en zou een behandeling zijn voor vaginale afscheiding. Het product werkt niet, kaart Vemer aan. “De vaginawand wordt strakker door lichte verlittekening, maar als je na een jaar kijkt wat zo’n staaf of ook een laserbehandeling voor effect heeft gehad, zie je geen verschil meer”, vertelt hij aan RTL Nieuws. Daarnaast benoemde Lareb dat het product brandwonden en vaginale pijn kan veroorzaken.

Vemer roept bedrijven die verdienen aan deze producten op om te stoppen met het onzeker maken van (jonge) vrouwen over hun vagina. “Het is een prachtig zelfreinigend orgaan waar je gewoon niet te veel troep in moet stoppen.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: GettyImages