Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Discussie over het verzetten van de klok: zijn de zomer- en wintertijd nog nodig?

Discussie over het verzetten van de klok: zijn de zomer- en wintertijd nog nodig?

Discussie over het verzetten van de klok: zijn de zomer- en wintertijd nog nodig?

Elk voor- en najaar verzetten we de klok. En dat zorgt iedere keer weer voor discussie. Want waarom verzetten we de klok eigenlijk nog? In 1977 werd de zomertijd ingevoerd om energie te besparen. Echter is nooit bewezen of dat echt werkt. Wat wel bewezen is, is dat mensen last hebben van het verschuiven van de tijd.

En dat gegeven levert dus ieder voor- en najaar weer discussie op.

Verstoorde biologische klok

Ongeveer 25% van de Nederlanders heeft last van het verzetten van de klok. Na het ingaan van de zomertijd kunnen mensen moeite hebben om in slaap te vallen. Dat kan wel tot vier weken duren, maar soms ook de gehele zomer. Hierdoor ontstaat een slaaptekort. Een studie van de University of Michigan laat zien dat op de maandag na de ingang van de zomertijd er meer hartaanvallen worden gemeld, bijna een kwart meer zelfs.

Het verstoren van de biologische klok is niet goed voor ons lichaam. Als het elke avond langer licht blijft, past onze biologische klok zich automatisch aan. Maar doordat de tijd een uur vooruit gezet wordt, wordt dat ritme weer verstoord.

Lees ook
Waarom is het op zondagavond moeilijker om in slaap te komen?

Discussie

Het is dus helemaal geen slecht idee om te kiezen voor maar één tijd. Voor onze gezondheid is de wintertijd de beste keuze. Die past het meest bij de tijdzone waarin we leven. Wordt er voor de zomertijd gekozen, is het in de winter pas rond 10:00 licht. Dat is ook niet echt gezellig.

Er blijkt nog een andere optie. Chronobioloog Marieke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen pleit voor de Engelse tijd. Dat blijkt onze oorspronkelijke tijdzone te zijn, als je kijkt naar de stand van de zon. Die keuze brengt dan weer met zich mee dat we in de avonduren minder lang kunnen genieten van het zonnetje. Maar ook deze optie heeft weer voordelen: je gaat er beter van slapen.

Het blijkt dus nogal een lastige keuze. Best logisch dat de discussie ieder voor- en najaar weer oplaait. Welke tijd heeft jouw voorkeur?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Quest | Beeld: Getty Images