Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Discussie over de naam ‘patatje oorlog’ laait weer op: zou de naam nu echt veranderd worden?

Discussie over de naam ‘patatje oorlog’ laait weer op: zou de naam nu echt veranderd worden?

Discussie over de naam ‘patatje oorlog’ laait weer op: zou de naam nu echt veranderd worden?

Het patatje oorlog is wederom in opspraak. Inderdaad ‘wederom’, want het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Nu er oorlog is in Oekraïne laait de discussie weer flink op. Velen vinden de naam ongepast. Of de naam nu definitief gaat veranderen, lijkt niet waarschijnlijk. Dat is namelijk voorgaande keren ook niet gelukt. 

Oorlog op je bord

Een patatje oorlog: patat met mayonaise, pindasaus en uitjes. Van alles bij elkaar gegooid, als het ware een ‘oorlog op je bord’, waar de naam waarschijnlijk vandaan komt. Zo kennen de meeste snackbarliefhebbers deze populaire combi. Al sinds het patatje oorlog bestaat, is er discussie over de naam. Suggesties waren: patatje flip, patatje rotzooi, patatje feest of patatje vrede. Echter was geen van die namen ooit succesvol. Klanten bleven het steevast ‘patatje oorlog’ noemen.

Verschillende snackbars uit Nederland gingen met de naam aan de haal. Zo kon je in de Haagse Schilderwijk een tijdje terecht voor een ‘patatje Saddam Hoessein’. Ook in Amsterdam was er een variant op de naam, namelijk ‘patatje Golfoorlog’.

Discussie

Vooral tijdens oorlogen werd de discussie over de naam weer hot topic, net zoals nu met de Oekraïense oorlog. Tijdens de Kosovo-oorlog in 1998 en 1999 speelde Aviko op de naam in. Zij plaatsten advertenties met teksten als ‘Onze patat houdt niet van oorlog’ en ‘Met onze frites is het altijd feest’.

Snackbar Annie, gelegen in in Millingen aan de Rijn, een dorp in Gelderland, maakte serieus werk van een naamsverandering. Zij doopten het patatje oorlog om in ‘frietje feest’. Iedereen die daar een patatje oorlog bestelden, moest 25 gulden doneren aan een stichting voor Joegoslavische vluchtelingen. Honderden snackbars deden mee aan de actie, maar de naamsverandering is nooit echt gelukt.

Lees ook
Twijfels over hulporganisatie Giro555: waar komt dat wantrouwen vandaan?

Frietje Vrede

De laatste ‘grote’ poging werd gedaan door organisatie War Child. Op Bevrijdingsdag in 2015 konden snackbareigenaars voor 150 euro een ‘Frietje Vrede-pakket’ bestellen. Bij het pakket zaten milieuvriendelijke ‘vredesvorkjes’ die snackbarklanten voor 20 cent konden kopen. Dat geld zou naar War Child gaan. Ook deze actie was geen succes. Klanten waren onder andere bang dat het gedoneerde geld niet goed terechtkwam.

Wat vind jij? Een patatje oorlog is gewoon een patatje oorlog, of moet de naam veranderd worden in bijvoorbeeld ‘frietje vrede’?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VICE | Beeld: Getty Images