Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Deze mensen nemen het initiatief om belangrijke producten in te zamelen voor vluchtelingen uit Oekraïne

Deze mensen nemen het initiatief om belangrijke producten in te zamelen voor vluchtelingen uit Oekraïne

Deze mensen nemen het initiatief om belangrijke producten in te zamelen voor vluchtelingen uit Oekraïne

Sinds vorige week is iedereen bezig met de gebeurtenissen rond de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en proberen mensen op meerdere manieren een steentje bij te dragen. Zo doneert de een geld en stuurt de ander kleding en andere spullen naar vluchtelingen. Maar wat gebeurt er met de kleding zodra jij het inlevert?

Jola Criens nam initiatief

Zaterdagavond plaatste Jola uit Sittard een oproep op Linkedln en Facebook, waarin ze mensen uit haar netwerk vroeg om te helpen. Vooral luiers, slaapzakken en warme kleding lijken noodzakelijk te zijn. Dit hoorde zij van een kennis die eigenaar is van een hotel in Polen die zo’n 140 Oekraïense gezinnen onderdak biedt.

Ze liet weten bijna van haar stoel te vallen toen ze op zondag haar telefoon opende. Het bericht was meer dan duizend keer gedeeld. Twee transportbedrijven bieden een vrachtwagen aan met chauffeurs die willen rijden. Ook zijn er ondernemers die bedrijfsruimte beschikbaar stellen als inzamellocatie. En nog veel meer. Mensen geven kleren weg. Op dit moment worden er containers gevuld met kleding, toiletspullen en beddengoed en dit vertrekt aanstaande zaterdag naar Polen. De kennis in Polen reageerde dolgelukkig: “Wauw, wauw, wauw! De solidariteit van Nederland is echt hartverwarmend.”

Transportbedrijf De Rooy zamelt in en vervoert naar Oekraïne

Het transportbedrijf is begonnen met het inzamelen van kleding, schoenen en nog veel meer. “Mensen mogen van alles brengen”, aldus Gerard de Rooy, eigenaar van het bedrijf. Ze hadden een post geplaatst op Facebook, waarin ze mensen vroegen om te doneren wat ze konden missen. Op dit moment hebben talloze mensen spullen gebracht en daardoor hebben ze al bakken met kleding, schoenen, speelgoed en nog veel meer kunnen inzamelen voor de kinderen in Oekraïne. Zodra de lading een container vult, zullen chauffeurs deze naar Oekraïne vervoeren. Het bedrijf ontvangt veel lof voor hun initiatief. Mensen die spullen komen brengen reageren bij Omroep Brabant: “Op deze manier kan ik toch iets terugdoen”, zegt een man die net een grote zak kleren heeft afgeleverd. “Ik hoop dat ze iets met deze kleren kunnen in Oekraïne. Het is een klein gebaar maar je wilt toch op de een of andere manier een steentje bijdragen.”

De tekst gaat verder onder de video. 

Lees ook
NPO Zapp komt met themaweek over seksueel grensoverschrijdend gedrag

Wat gebeurt er met de ingezamelde producten?

Het inzamelen van kleding is niks nieuws. Zo zamelen het Leger des Heils en het Rode Kruis al jaren kleding in, maar zij gebruiken dit niet om mensen te kleden. Deze organisaties verkopen de kleding om vervolgens het geld te gebruiken voor het verzorgen van hulp. In dit geval gaan de kleding, schoenen, toiletspullen en alle ingezamelde spullen wel naar de vluchtelingen in Oekraïne toe. Meerdere organisaties en bedrijven als De Rooy hebben zich aangemeld om deze taak uit te voeren. Zij vervoeren vrijwillig alle ingezamelde producten van Nederland naar het oorlogsgebied. Waar ze precies naartoe moeten rijden is niet duidelijk.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Omroep Brabant, AD | Beeld: Getty Images