Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > ‘Grote kans dat we deze herfst een derde vaccinatie nodig hebben’

‘Grote kans dat we deze herfst een derde vaccinatie nodig hebben’

‘Grote kans dat we deze herfst een derde vaccinatie nodig hebben’

De meeste Nederlanders hebben nu hun tweede prik gekregen, maar er wordt al druk gespeculeerd over een eventuele derde prik. Is het nodig? Dit zeggen de experts nu.

Allereerst: het ligt aan welk vaccin je hebt gekregen.

50+

Momenteel zijn er 21,3 miljoen prikken gezet. Rond 20 september verwacht het kabinet dat iedereen die dat wil een tweede prik op zak kan hebben. Pfizer pleit voor een derde prik als booster, omdat het vaccin na zes maanden minder effectief lijkt te worden. In landen als Groot-Brittannië worden derde prikken al ingezet. In Nederland loopt het onderzoek hier nog naar, maar dan gaat het met name over mensen boven de 50 jaar. En dan niet iedereen: alleen de mensen die extra risico lopen. Het gaat dan met name om de mensen die long- of nierproblemen hebben.

Lees ook
Coronavaccinatie: krijg je heftigere bijwerkingen na je tweede prik dan na de eerste?

“Die discussie spitst zich toe op mensen met een afweerstoornis. Zij zijn kwetsbaar en zouden baat kunnen hebben bij een derde vaccinatie. Of ze die krijgen hangt af van verschillende onderzoeken die nu gedaan worden”, zegt Goorhuis. Het lijkt erop dat steeds meer experts het zien zitten. Of het er van gaat komen, is nog niet duidelijk. Als het gebeurt, zullen de meesten dit najaar voor hun derde prik mogen komen.

Doe maar niet

Toch is er ook een duidelijk tegengeluid van deskundigen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwde rijke landen eind vorige maand om niet te beginnen aan een derde prik of ‘boosterdosis’ terwijl er wereldwijd nog steeds een groot tekort aan vaccins is. Ook veldepidemioloog Amrish Baidjoe vindt dat er eerst over de grens gekeken moet worden, voor we hier enthousiast aan een derde prik beginnen. “Er zijn grote delen van de wereld waarbij nog niet eens 1 procent van de bevolking gevaccineerd is, en dat is dan inclusief kwetsbaren. De deltavariant houdt flink huis in die landen, de impact is daar echt heel groot, terwijl de schade hier meevalt.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: EenVandaag | Beeld: Getty