Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Vandaag is Fat Cat Day: deze CEO’s hebben nu al een minimumjaarloon verdiend

Vandaag is Fat Cat Day: deze CEO’s hebben nu al een minimumjaarloon verdiend

Vandaag is Fat Cat Day: deze CEO’s hebben nu al een minimumjaarloon verdiend

What?! FNV meldt dat de veertien meest invloedrijke CEO’s van Nederlandse bedrijven op 2 januari elk een volledig minimumjaarloon hebben verdiend.

Fat Cat Day

Drie jaar geleden introduceerde de vakbond Fat Cat Day om meer aandacht te geven aan de scheve inkomensverhoudingen in Nederland. Er zit een groot verschil tussen de top van het bedrijfsleven en medewerkers die op of rond het minimumloon zitten qua salaris. FNV vergeleek daarom de beloningen van veertien invloedrijke CEO’s in Nederland met het minimumloon.

Bovenaan de lijst staat, net als vorig jaar, Philips-topman Frans van Houten. Op 2 januari om 06:45 uur had van Houten volgens het FNV al net zoveel verdiend als iemand die een jaar werkt voor een minimumloon. Frans Muller, de directeur van Ahold Delhaize, was degene die volgde. Nog geen twee uur later volgde ook de topman van Shell, Ben van Beurden. Volgens de FNV verdiend Frans van Houten zo’n 6,41 miljoen euro per jaar, Frans Muller 6,28 miljoen en Ben van Beurden maar liefst 6,09 miljoen.

Lees ook
Epidemioloog benadrukt: laat je ook testen op corona als je déze milde klachten hebt

Scheve verhoudingen

De vakbond hoopt met deze lijst de directeuren aan te sporen om hun inkomen eerlijk te verdelen. “Zij kunnen het voortouw nemen om de welvaart beter te verdelen en hun mensen een loon te geven van minimaal 14 euro per uur”, aldus de FNV. Al jarenlang zet de FNV zich in voor een loon van minimaal 14 euro bruto per uur. De verhoging van 80 cent is opgenomen in het nieuwe coalitie akkoord, echter wel verspreid over vier jaar.

“De verhoudingen zijn ongelooflijk scheef tussen de top en de werkvloer. Van het huidige minimumloon van 10,48 euro bruto per uur kunnen werknemers amper rondkomen. En werknemers rond het minimumloon krijgen vaak ook nog eens het meest te verduren tijdens de coronacrisis, terwijl grote bedrijven als Ahold, Randstad en PostNL juist konden profiteren,” vertelt Petra Bolster, bestuurslid FNV.

Naast de lijst met directeuren houd FNV ook een online verkiezing voor ‘Grootste Coronaprofiteur’ van Nederland. De winnaar wordt volgende week op dinsdag 11 januari bekend gemaakt. Mogelijke winnaars zijn Ahold, Randstad en PostNL.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: Brunopress