Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Deltavariant coronavirus is gevaarlijker voor ongevaccineerde zwangere vrouwen

Deltavariant coronavirus is gevaarlijker voor ongevaccineerde zwangere vrouwen

Deltavariant coronavirus is gevaarlijker voor ongevaccineerde zwangere vrouwen

De deltavariant van het coronavirus is gevaarlijk voor ongevaccineerde zwangere vrouwen en pas bevallen vrouwen. Gevaarlijker dan andere varianten van het coronavirus. Dit schrijft Trouw op basis van cijfers van het landelijke systeem NethOSS. 

Deltavariant en zwangere vrouwen

NethOSS is een landelijk systeem dat ernstige ziekten tijdens de zwangerschap en in de eerste weken na de geboorte registreert. Sinds juli 2021 is de deltavariant van het coronavirus dominant in Nederland. Uit cijfers blijkt dat deze variant twee keer zo vaak heeft geleid tot opname op de intensive care bij ongevaccineerde vrouwen die zwanger of net bevallen zijn. Sinds half juli zijn er tachtig zwangere vrouwen en net bevallen vrouwen met COVID-19 opgenomen in diverse ziekenhuizen, waarvan er 22 werden opgenomen op een intensive care. Het overgrote deel van deze groep vrouwen die in het ziekenhuis belandden bleken ongevaccineerd te zijn.

Vrouwen die zwanger zijn, zijn kwetsbaarder voor COVID-19 vanwege hun afweersysteem die anders werkt tijdens de zwangerschap. Ook moet het hart van een zwangere vrouw harder kloppen en hebben zwangeren meer zuurstof nodig. Het coronavirus kan daarom een flinke aanslag zijn op een zwanger lichaam.

Lees ook
Tilda over depressie tijdens de zwangerschap: ‘Je bent dan géén slechte moeder’

Deltavariant gevaarlijker

Al eerder bleek uit Brits onderzoek dat ongevaccineerde zwangere vrouwen meer risico lopen op ernstige symptomen vanwege de deltavariant. Deze variant blijkt gevaarlijker te zijn dan andere varianten bij deze groep vrouwen. Hans Duvekot, gynaecoloog in het Rotterdamse Erasmus MC, vertelt aan Trouw dat het soms zo slecht ging met de vrouwen die op de ic terecht kwamen, dat de baby’s eerder gehaald moeten worden. Twee vrouwen verloren zelfs hun kindje in het Erasmus MC. De ic-opnames van andere groepen mensen bleven vrijwel gelijk ondanks de gevaarlijkere deltavariant.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash