Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Deelnemers van Eurovisie Songfestival moeten live on tape opnemen: wat is dat en waarom moet dat?

Deelnemers van Eurovisie Songfestival moeten live on tape opnemen: wat is dat en waarom moet dat?

Deelnemers van Eurovisie Songfestival moeten live on tape opnemen: wat is dat en waarom moet dat?

Iedere deelnemer van het Eurovisie Songfestival moet het optreden alvast opnemen in eigen land met een zogenaamde live on tape. Dat meldt de European Broadcasting Union (EBU) aan NU.nl. Wat houdt dan in?

Live on tapes

De live on tapes werden afgelopen jaar geïntroduceerd. Het Songfestival kon in 2020 niet doorgaan door het coronavirus. Dat wilden ze voorkomen in 2021, door middel van de tapes kon het evenement doorgaan zoals gepland. Mocht iemand besmet raken met corona zou die tape ingezet worden.

De EBU bevestigt dat de live on tape ook ingezet mag worden door Oekraïne als de band vanwege de oorlog niet kan komen naar het Songfestival van 2022. Mannen in de leeftijd tot 60 jaar zijn namelijk gevraagd om in het land te blijven en te strijden waar nodig.

Toch hopen de mannen van Kalush Orchestra een week naar Italië te mogen. Rapper Oleh Psiuk, frontman van de band, zegt tegen NU.nl: “De optie om het vanuit hier te doen is er, maar we zien het niet echt als een optie. We hopen echt dat we gewoon kunnen komen.”

Opmerkelijke keus

Het is duidelijk waarom Oekraïne een live on tape moet maken. Echter is de keus om alle veertig deelnemende landen dit te laten doen best opmerkelijk. In de meeste Europese landen zijn namelijk alle coronamaatregelen verleden tijd. Officieel worden de tapes alleen gebruikt als een land uitvalt vanwege een coronabesmetting.

Zo’n video maakt het niet echt makkelijker. Er moet door de deelnemers aan strenge regels worden voldaan. Ieder land krijgt een uur de tijd, in dat uur mag het optreden drie keer worden opgenomen. Er mag zelf gekozen worden voor de beste versie, maar er mag niks worden veranderd. Een notaris kijkt mee tijdens de opnames, ook de leden van EBU checken of alles naar behoren verloopt. Er morgen geen extra effecten worden gebruikt, zoals virtual reality, confetti of drones. Alleen wat mogelijk is in Turijn mag ook in de video gebeuren.

Lees ook
Ze gaat ons vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival, maar wie is zangeres S10 eigenlijk?

S10 in de finale

Het team van AVROTROS laat aan NU.nl weten dat de video van ons land al gemaakt is. S10 heeft vrij snel na de bekendmaking van het nummer ‘De Diepte’ haar live on tape opgenomen. Hopelijk mag de zangeres gewoon naar Italië reizen, want de bookmakers verwachten dat ze het goed zal doen.

Volgens de wedkantoren eindigt S10 in de finale op een negende plaats. De finale haalt ze sowieso, wordt voorspeld. Ook commentator Cornald Maas voorspelt dat ze de finale wel gaat halen. Hij denkt dat de zangeres meedoet met de beste liedjes. Net als in 2019 met Duncan Laurence wordt er weer voor de winst gegaan. Ook plaatste Cornald Maas onderstaande tweet.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl, Story | Beeld: BrunoPress