Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Coronavaccinatie kan mogelijk leiden tot tijdelijke menstruatieproblemen

Coronavaccinatie kan mogelijk leiden tot tijdelijke menstruatieproblemen

Coronavaccinatie kan mogelijk leiden tot tijdelijke menstruatieproblemen

Bijwerkingencentrum Lareb heeft laten weten dat het mogelijk is dat de coronavaccinatie leidt tot een menstruatiestoornis. Lareb heeft tot 1 december maar liefst 17.000 meldingen ontvangen van vrouwen die tijdelijk menstruatieproblemen ervoeren nadat ze een coronavaccinatie hadden gehad. 

Menstruatieproblemen coronavaccinatie

Ongesteld zijn is zeker geen pretje. Zeker niet als je ongesteldheid heftiger of onregelmatiger is geworden, nadat je een coronaprik hebt gehad. Er zijn ongeveer 6,4 miljoen gevaccineerde vrouwen in Nederland. Bijwerkingencentrum Lareb kreeg meer dan 17.000 meldingen binnen over menstruatieproblemen na een coronavaccinatie. De meeste meldingen gingen over een hevige menstruatie na de coronaprik, hiervan kwamen ruim 4.500 meldingen binnen. Van een verlate menstruatie, onregelmatige menstruatie en tussentijdse bloedingen werden elk ruim 3.000 meldingen gemaakt. Bloedingen na de overgang werden meer dan 500 keer gemeld, voornamelijk bij 50-plussers na de overgang.

Het is echter niet bewezen dat deze menstruatieklachten worden veroorzaakt door de coronavaccinaties. Dergelijke menstruatiestoornissen zijn namelijk ook heel vaak voorkomend bij mensen zonder vaccinatie, benadrukt Lareb. Stress, ziekte of een infectie kunnen ook de oorzaak zijn van (tijdelijk) menstruatiestoornissen.

Lees ook
Oh jee: één op de zeven mensen heeft ruzie met vrienden of familieleden over corona

Geen paniek

Er is niet per se reden tot paniek. “Het vaccin zet het immuunsysteem aan het werk. Dit kan invloed hebben op de hormoonspiegels en/of de op- en afbouw van het baarmoederslijmvlies. De verwachting is dat dit een tijdelijk effect is”, laat Lareb weten. Het is opvallend dat er zoveel meldingen zijn binnengekomen over menstruatieproblemen na de coronaprik, dus Lareb gaat wel vervolgonderzoek doen bij circa 2000 mensen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images