Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Coronatests mogelijk minder betrouwbaar bij de omikronvariant

Coronatests mogelijk minder betrouwbaar bij de omikronvariant

Coronatests mogelijk minder betrouwbaar bij de omikronvariant

Mogelijk zijn coronatests, waaronder antigeentests, minder in staat om de omikronvariant te detecteren in een vroeg stadium. Hiervoor waarschuwt de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Het gaat dan vooral om de eerste dag dat je symptomen ervaart. Voor de zekerheid wordt er opgeroepen om meerdere dagen achter elkaar te testen.

Blijven testen

De Amerikaanse epidemioloog Michael Mina legt uit op Twitter waarom de omikronvariant zo moeilijk te testen is. Volgens hem verschillen de omikron- en deltavariant in infectieusheid, wat van invloed is op de betrouwbaarheid van de tests. “Dit betekent dat alle tests, zowel antigeen- als PCR-tests, meer problemen zullen hebben om het virus op dag 1 te detecteren, maar de tests zullen nog wel detecteren op dagen 2,3,4,5,6, enzovoort”, aldus Mina op Twitter.

Volgens de wetenschapper is het belangrijk dat mensen weten dat een test op dag 1 kan mislukken. Daarom plaatst hij bij zijn tweet het advies om er alsnog van uit te gaan dat je positief zou kunnen zijn en om de dagen daarna te blijven testen.

De tekst gaat verder onder de tweets.

Lees ook
Omikron is dominant in Nederland: vooral twintigers testen positief

Betrouwbaarheid

Eerder deze maand schreef RTL Nieuws al een artikel over het testen van de omikronvariant. Toen vertelde Coen Berends, woordvoerder van het RIVM, dat de antigeentesten nog goed leken te werken met omikron.

Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar de betrouwbaarheid van tests bij omikron. Epidemioloog Carl Moons van het UMC Utrecht gaat daarom empirisch onderzoek doen, onderzoek in de praktijk. “Dat is nog nergens gedaan nu. De uitkomsten komen over ongeveer anderhalve maand”, vertelde hij aan RTL Nieuws.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images