Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Corona-ontploffing door feestdagen en omikron: veel ziekenhuispersoneel test positief

Corona-ontploffing door feestdagen en omikron: veel ziekenhuispersoneel test positief

Corona-ontploffing door feestdagen en omikron: veel ziekenhuispersoneel test positief

Door de feestdagen en omikron lopen de besmettingen onder het ziekenhuispersoneel hoog op. Het blijkt dat in zo’n 8 ziekenhuizen 10 tot 25 procent van de geteste werknemers besmet zijn. De groep met de meeste positieve tests zijn de verpleegkundigen en de verzorgenden.

Bestuurder Mark Kramer van het Amsterdam UMC vertelt aan De Telegraaf: “Inmiddels test 1 op de 4 AMC- en VU-medewerkers positief, vaak tot hun verbazing. Een week geleden was het nog 1 op de 20. De feestdagen en de besmettelijkere omikronvariant hebben samen gezorgd voor een corona-ontploffing.”

Ontwrichtend effect

Kramer vertelt dat de stijgende coronabesmettingen door de feestdagen en omikron in grote steden een groot probleem is. Het probleem ligt niet alleen in Nederland, ook de stad London kampt met een besmettingsexplosie. Zo’n 40 procent van de Amsterdammers worden positief getest. Dit is ook terug te zien bij het personeel.

De bestuurder denkt na over beleidsaanpassingen. Door het personeel tekort ontstaat er een ‘ontwrichtend effect’. “Maar omdat veel positief getest personeel geen klachten heeft, denken we eraan om besmet maar symptoomvrij personeel toch in te zetten. Volledig beschermd uiteraard.”

Covid-patiënten verspreiden

Mocht het aantal coronapatiënten toenemen, dan wil Rotterdam, net als het Amsterdam UMC geen extra coronavleugels meer openen. “Het is intensief en eentonig. Om het vol te kunnen houden, wil het personeel werken met meerdere soorten patiënten. We gaan de Covid-patiënten – onder strikte isolatie uiteraard – over verschillende afdelingen verspreiden.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Linda | Beeld: Getty Images