Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Weinig lichtpuntjes: dít lijkt de enige versoepeling te zijn die wél doorgevoerd wordt

Weinig lichtpuntjes: dít lijkt de enige versoepeling te zijn die wél doorgevoerd wordt

Weinig lichtpuntjes: dít lijkt de enige versoepeling te zijn die wél doorgevoerd wordt

De avondklok die zou worden opgeheven, de terrassen die weer open zouden gaan… 21 april was sinds vorige week dé datum waar we met z’n allen naartoe leefden. Met de nadruk op ‘was’, want inmiddels weten we dat die versoepelingen nog even op zich laten wachten – op z’n vroegst tot na Koningsdag. Toch lijkt het erop dat er één maatregel is die wél eerder wordt geschrapt.

Versoepeling coronamaatregelen

Morgenavond staat er weer een nieuwe persconferentie op de planning. Hoewel we natuurlijk iedere keer weer hopen op een beetje goed nieuws, lijkt het erop dat dit er ook dinsdag weer niet in zit. Eerst werd namelijk nog gefluisterd dat de terrassen wellicht weer open mochten, maar die plannen zijn inmiddels van de baan. Voor studenten is er wél een lichtpuntje: als we de Haagse bronnen mogen geloven, mogen hogescholen en universiteiten vanaf 26 april weer open. Studenten zouden vanaf dan weer deels fysiek onderwijs mogen volgen, mits ze vooraf negatief getest zijn op het coronavirus.

Nog niet verantwoord

Door het grote aantal besmettingen en de druk op ziekenhuizen durft het kabinet het voorlopig nog niet aan om grote versoepelingen door te voeren. “De situatie is epidemiologisch nog niet zo dat we dat verantwoord vinden”, aldus minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) maandag vóór een overleg met zijn collega-ministers.

Versoepelingsplan

Het opengooien van het hoger onderwijs staat los van het gefaseerde versoepelingsplan dat dinsdag gepresenteerd wordt. Hoe dat plan er precies uitziet en welke versoepelingen bijvoorbeeld tegelijkertijd in kunnen gaan, is nog niet bekend. “Er volgen nog veel overleggen, dinsdag wordt het besluit pas genomen”, meldt een ingewijde.

Niet te handhaven

Vandaag staat er voor minister Grapperhaus nog een bijenkomst op de planning, met de burgemeesters van de Veiligheidsregio’s. Zij vinden dat de terrassen weer open moeten kunnen, zeker met het naderende lenteweer voor ogen. Handhaven wordt anders onhaalbaar, stellen zij. “Behalve met een waterkanon”, zei Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, maandag in het NOS Radio 1-journaal. “Dan komen wij op een agressieve manier tegenover onze bevolking te staan. Wij vinden dat er een gecalculeerd risico genomen moet worden, net als met het basisonderwijs. De vraag is wat zwaarder weegt: het gevaar op besmettingen, of het welzijn van mensen en regels die niet meer gehandhaafd kunnen worden?”

Vertrouwen in

Hoe dan ook gelooft Grapperhaus erin dat hij tot een akkoord zal komen met de burgemeesters van de Veiligheidsrisico’s. “We gaan het er goed over hebben. We komen er tot nu toe altijd uit.”

Lees ook
Wéér blij gemaakt met een dode mus: versoepeling lockdown toch pas na Koningsdag (als het meezit)

Harde lockdown

Medio december ging Nederland in een ‘harde’ lockdown. Daarna zijn de maatregelen steeds verlengd en zelfs aangescherpt. Zo werd de avondklok eind januari ingevoerd. Dat was volgens het kabinet nodig door de komst van de Britse variant van het coronavirus die veel besmettelijker is. Begin maart kwamen er wat versoepelingen nadat eerder al de basisscholen weer open waren gegaan. Contactberoepen zoals kappers konden weer aan de slag en winkels mochten weer beperkt klanten ontvangen. Ook gingen het voortgezet onderwijs en het mbo weer open.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rijksoverheid (@rijksoverheid.nl)

Bron: Parool.nl, ANP | Beeld: Getty Images, Instagram